Hírek

2014.02.07. 10:05

A számok rólunk árulkodnak

Vas megye - A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es népszámlálásról készített kiadványa nem csupán a demográfiai folyamatokra világít rá, érdekes adatokra bukkanhatunk a családi állapotot illetően is.

Kelemen Attila

Az országoshoz hasonlóan Vas megyében is folytatódott az a hosszabb ideje érvényesülő tendencia, mely szerint a házasok aránya folyamatosan csökkent, az elváltaké, illetve a nőtleneké és a hajadonoké viszont emelkedett. Az utóbbiakkal párhuzamosan az elmúlt két évtizedben elterjedt az élettársi kapcsolat, mint együttélési forma. A 15 éves és idősebb népesség esetében a házastársi kapcsolatban élők aránya volt a legmagasabb, azonban számuk csökkenésének üteme az elmúlt évtizedben felgyorsult, s a 2011-es népszámláláskor hányaduk már az 50 százalékot sem érte el.

A településsoros adatokat vizsgálva megállapítható, hogy ez az arány Vas megyében messzemenően Dozmaton a legmagasabb. A 174 lakos közül ugyanis 106-an vallották magukat házasnak, ami azt jelenti, hogy a község több, mint 60 százaléka rendelkezik házastárssal. Ilyen tekintetben Felsőmarác (59,4 százalék), Kemenesszentmárton, Iklanberény és Bögöte (mindhárom 57,5 százalék) rendelkezik még kimagasló rátával. A legrosszabb mutatót Ivánc tudhatja magáénak 29,4 százalékkal – igaz a szociális otthon lakóinak száma nagymértékben ront az arányon. Az őrségi település mellett Nagytilajon (30,5 százalék), Petőmihályfán és Rönökön (mindkettő 34,4 százalék) a legkisebb a házasok aránya. A városokat tekintve a legjobb mutatóval Vasvár (56,1), a legrosszabbal Kőszeg (44,2) rendelkezik.

A megyében a legnagyobb, több mint másfélszeres növekedés az elváltaknál következett be, hányaduk 9,1 százalékra emelkedett az elmúlt évtizedben. Ennek ellenére ez az országos átlagtól 2,5 százalékponttal elmaradt, arányaiban ennél kevesebb elvált 2011-ben egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, valamint a legkevesebb elvált férfit is itt regisztrálták hazánkban. A vasi településeket összevetve megállapítható, hogy arányaiban a legtöbb elvált Sajtoskálon volt: ez csaknem minden negyedik lakost érintett (22,8 százalék). A megye északi területén elhelyezkedő települést Döbörhegy (17,9 százalék) és Mesteri (14,9 százalék) követi a sorban. Arányaiban a legkevesebb elvált Rábatöttösön volt, 176 lakosból csupán négy (2,2 százalék). Hegyháthodász (3,4 százalék), valamint Tompaládony és Viszák (mindkettő 3,6 százalék) mondhatja még el magáról, hogy viszonylag kevesen bontottak házasságot a lakói közül.

Az özvegyek népességén belüli arányában jelentős változás nem következett be az ezredforduló óta, bár körükben a nők ötször többen voltak, ami mögött elsősorban a férfiak rosszabb halandósága áll.

2011-ben Vas megyében 18 ezren éltek élettársi kapcsolatban, a megye 15 éves és idősebb lakosságának 8,2 százaléka, ami nemcsak a régióban, hanem országosan is a legalacsonyabb érték.

Nagy az eltérés a nemek között

A házasok főbb korcsoportjaiban eltérő a két nem aránya, ugyanis 60 éves korig a nők 53 százalékos többsége tapasztalható, idős korban már a férfiak vannak túlsúlyban, mivel az ő körükben nagyobb az újraházasodási kedv. A nétlen és hajadon családi állapotúaknál a férfiak fölénye érvényesült, míg az elváltaknál és az özvegyeknél a nők alkották mindvégig a nagyobb arányt. A nemeket vizsgálva érdekes adatra bukkanunk még, mi szerint a 15-39 éves férfiak több mint héttizede nőtlen volt, egy évtizeddel arányuk 62 százalékot tett ki. 2011-ben az ugyanilyen korú nők hattizede tartozott a hajadonok közé, míg 2001-ben kevesebb mint a fele.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!