Hírek

2014.02.18. 15:59

Szemben az árral

Csákánydoroszló – Házakat fenyegetett kedden az árvíz a településen. Egy hét alatt ez volt a második hullám, mely ellen védekezni kellett.

Bajdó Bettina

Az útlezárásokról, a keddi árvízi helyzetről itt olvashatnak részleteket


Vasárnap estétől hétfő délig nagyobb mennyiségű csapadék hullott a vízgyűjtő területre, melynek következtében jelentősebb árhullámok alakultak ki a Rábán és a mellékvízfolyásain. Csákánydoroszlóban, a Dózsaligetnél a házak falánál volt kedd délelőtt a víz, ismét védekezési munkálatokra volt szükség. Nyolc lakóházat és 34 lakost veszélyeztetett a víz. Horváth István polgármester egy hete készültségben van az árvíz miatt, a keddi volt a második hullám, mely fenyegette a házakat. Az árvíz nagy szervezési munkát igényel: embereket kell mozgósítani, gépeket kell szerezni, biztosítani kell a homokot, a zsákokat.

– Már hétfő délután tudtam, hogy szükség lesz homokzsákokra, ezért kettő órakor összehívtam az önkénteseket – mondja az út mellett lévő víznél állva a polgármester. – Este hétig 1500 homokzsákot töltöttünk meg, s szükség is volt rá, mivel a mostani árhullám húsz centivel magasabb volt, mint a múlt heti. Jó döntés volt, hogy délután elkezdtünk védekezni, mivel éjjel érkezett meg az ár, sötétben sokkal nehezebb lett volna a házakat bevédeni. Biztos, hogy az árvíz után még nem vitetjük el a zsákokat, hátha újabb hullám is érkezik.

Az egyetlen megoldást a védelmi rendszer kiépítése jelentené, ez a szakemberek szerint 500 millió forintba kerülne. A fejlesztési elképzelések között mindig szerepel a védmű kiépítése, ám eddig nem sikerült támogatást szerezni. Az elmúlt másfél évben hatszor küzdöttek az árral, volt olyan lakos, aki a mostani ár közeledtével sírva is fakadt. Ahogy a polgármester fogalmaz, ehhez nem lehet hozzászokni, ezzel csak együtt lehet élni. A félelemmel, hogy bármikor elviheti egy élet munkáját a víz.

Horváth Dániel házának udvarán állt a víz kedden, csak gumicsizmában lehetett közlekedni, az út sem látszódott az ártól. A fiatalember elmondta, hétfő délután négykor álltak neki zsákolni, négy-öt köbméter homokot használtak fel. Egy hét alatt másodszor néztek szembe az árral. Az udvarról figyelték, ahogy egyre közelebb jön a víz. A látványhoz már hozzászoktak az évek alatt, csak remélik, hogy születik egy megoldás, s ők is nyugodtan alhatnak árvíz idején éjjelente.

Csákánydoroszlóban Horváth Dániel csak gumicsizmában tudott kijönni a házukból (Fotó: Szendi Péter)


Jól vizsgázott az új rendszer, a védmű megvédte a helyieket

Csörötnek – A település életében az elmúlt években sok gondot okozott az árvíz. Az új védmű azonban jól vizsgázott, megvédte a helyiek értékeit.

A települést 1965-ben, 1982-ben, 1996-ban, 2005-ben és 2009-ben sújtotta rendkívüli árvíz. Már évekkel ezelőtt elhatározták, hogy megvédik a településen élők értékeit. Az új árvízvédelmi rendszter fejlesztése 760 millió forintból valósult meg. A projekt 2012 áprilisában kezdődött el, és kizárólag pályázati forrásokból készült el. A támogatásból csaknem három kilométer hosszú védművet: árvízvédelmi töltést, partfalakat, vasbeton támfalakat, mobil gátrendszert és csőzsilipeket építettek ki, valamint mozgatható és fix szivattyúkat is telepítettek.

Az új rendszert tavaly októberben adták át, az elmúlt hónapokban levonuló árvizeknél pedig jól vizsgázott Kocsis Zsolt polgármester szerint. Hozzátette, most tesztelik a rendszert, most tapasztalják ki például azt, hogy mikor kell elzárni a zsilipeket. Nagyobb gond nem adódott, de vannak még olyan feladatok, amelyek megoldásra várnak. A rendszer a házakat megvédte, még a szivattyúkat sem kellett beindítani.

Csörötnek Kocsis Zsolt polgármester a lezárt utat mutatja (Fotó: Szendi Péter)


– A Szentgotthárdnál elvégzett mederkotrás megváltoztatta a vízjárást – folytatta a polgármester. – Régebben egészen pontosan ki tudtuk számolni, hogy ha Gotthárdon tetőzik a Rába, akkor hozzánk mikor érkezik az ár, s mekkora vízállásra számíthatunk. A munkálatok elvégzése óta másképp viselkedik a folyó. Egy dolog azonban biztos, két egyforma árvíz nincs. Erre az elmúlt egy hét remek példa. Folyamatosan figyeltük az adatokat, feljegyeztünk minden fontos információt.

A településen felkészültek az árra a helyi polgárvédelmi beosztottak segítségével. Hétfő délután kiderítették, hogy kik azok, aki hadra foghatók árvíz esetén. Éjjel fél egykor csörgött a telefon, akkor gyűltek össze az önkéntesek, szám szerint tizenöten, s készültek az ár közeledtére. A homokot és a zsákokat már délután kihordták a helyszínre, szükség esetére. A folyó végül hajnali kettő és négy óra között hosszan elnyúlva tetőzött 245 centiméteren. Hajnali ötkor kezdett el apadni, akkor térhettek haza az önkéntesek. A víz házakat nem veszélyeztetett, utakat azonban a környéken is le kellett zárni. A településre be-, illetve kijutni csak Szentgotthárd felé lehetett, ez okozott némi gondot a buszközlekedésben is.

 

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!