Hírek

2014.03.17. 15:20

Március idusa odaát

Alsóőr (Unterwart) - Március 15-ét ünnepelték a burgenlandi magyarok odaát, Alsóőrben, az Öregiskolában.

Némethy Mária

A szabadság, a magyar nyelv és kultúra szeretete hozta össze szombaton Alsóőrött, az Öregiskolába a nemzet ébredésének 166. évfordulóján helybéli, valamint az anyaországból jött közös történelmi gyökerű közönséget. Március idusát nagy magyar költők verseivel köszöntötték. Petőfi művei alkották a gerincet, de elhangzott Kölcsey Ferenc, Czuczor Gergely, Tompa Mihály, Juhász Gyula, Kányádi Sándor, Farkas Árpád és Sajó Sándor egy-egy verse is. Részletet hallhattunk Liszt Ferenc megrendítő „Funerailles 1849” című gyászzenéjéből, melyben az aradi vértanúknak és a szabadságharc hőseinek állított a nagy művész zenei emléket.  Ünnepi beszédet mondott, a verseket válogatta, betanította és a közös énekeket vezényelte dr. Radics Éva.


Dr. Radics Éva beszélt az ünnep máig ható jelentőségéről is (Fotó: Némethy Mária)


Felidézte a 48-as magyarországi eseményeket, s megemlékezett a magyar szabadságért életüket áldozó osztrák hősökről is. Felhívta a figyelmet március idusának örök érvényű tanulságaira: az összefogás, az egymás megbecsülése, és a közösségért való tenni akarás hegyeket megmozgató erejének fontosságára. Rámutatott, hogy a szabadságharc céljai egyetemes érvényűek, nem vesztettek semmit jelentőségükből. Ma is szükségünk van jó törvényekre, értelmes vezetőkre, összefogást pártoló, dolgozni akaró, egymást becsülő emberekre. Az apró gyermekektől a középkorosztályon át a hajlott korúakig, nemzedékek tagja verset mondott az esten, Kossuth-nótákat énekeltek, végül áhítattal a Himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!