Hírek

2014.04.07. 12:05

Csapdában a pollenek

Vas megye - Szokatlanul korán indult az idei tavaszi pollenszezon. Március végén a máskor májusban virágzó növények pollenjei kerültek a csapdába.

Bajdó Bettina

A 2013/2014-es tél – a megelőző évekhez hasonlóan – enyhe volt, így a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék már január elején virágozni kezdtek. Január végén, február elején a fagyos időszak átmenetileg visszavetette virágzásukat, de pollenszemeik alacsony koncentrációban ekkor is folyamatosan jelen voltak a levegőben. Az ezt követő felmelegedéssel erősödött a pollenterhelés, és elkezdődött a juhar, a szil, sőt a kőris virágzása is, valamint a nyár és a fűz is elkezdte szórni a pollenjeit.

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika a tavaly új helyre került pollencsapdát mutatja az intézmény tetején. Fotó: Szendi Péter

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta, hogy nagyon enyhe volt a tél, január végén volt egy fagyos időszak, majd ezt követően üzembe is helyezték a pollencsapdát.

– Az első perctől kezdve többféle pollen került a csapdába – tette hozzá a megyei tiszti főorvos. – Ilyenre a csapda üzemeltetése óta nem volt még példa, a pollenszezont eddig a fokozatosság jellemezte. Most először tapasztaltuk azt, hogy többféle virágpor került már márciusban is a csapda. A máskor májusban virágzó növények pollenjeit is megtaláltuk kora tavasszal.

Dr. Stánitz Éva hozzátette, a csapda adatait helyben értékelik, két munkatársuk végzi a mikroszkópos elemzést.

Az adatok alapján az év 13. hetében a nyír virágporának mennyisége emelkedett meg és érte el a magas szintet Szombathelyen. Tüneteket okozó szintet ért el még jellemzően a kőris, a nyárfa, a fűz, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporának mennyisége is. Ez utóbbiból a vasi megyeszékhelyen magas szintet mértek a szakemberek. A hét második felében elindult a tölgy virágzása, sőt több helyen a platáné is. Pollenkoncentrációjuk jellemzően még alacsony volt. Az éger szezonja a végéhez közeledik, pollenjéből az ország nagy részén már csak egy-egy szem maradt a levegőben. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően alacsony volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!