Hírek

2014.04.01. 09:50

Minden csecsemő megkapja a pneumococcus oltást

Szombathely - Kötelezővé tették a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel a középfülgyulladás, az arcüreggyulladás, a tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás előzhető meg.

Bajdó Bettina

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta, hogy az erről szóló rendelet már meg is jelent a közlönyben. A kötelező pneumococcus elleni oltás a 2014. június 30-a után megszülető csecsemőkre vonatkozik. A korábban született csecsemők és a már megkezdett, önkéntesen igénybe vehető, térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesült csecsemők oltását az eddigi rend szerint kell folytatni. Hangsúlyozta, hogy eddig a kötelezően ajánlott kategóriába tartozott a pneumococcus oltás, tehát az orvosokban fel kellett ajánlaniuk a lehetőséget a szülőknek. Vas megyében 90 százalék felett volt az oltás elfogadása. Ennek köszönhetően pedig a gennyes középfül- és tüdőgyulladásban szenvedő kisgyermekek száma is látványosan csökkent. A szakmai tapasztatok tehát azt indokolták, hogy ezt az oltást, melyet három részletben adnak be, is fel kell venni a kötelező védőoltások sorába.

Dr. Elek Marianna gyermek háziorvos éppen oltást ad be  (Fotó: Horváth Csaba)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint Magyarországon eddig tíz fertőző betegség ellen volt az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. Ezek a gümőkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!