Hírek

2014.05.19. 18:20

Irtás híján oltás a megoldás?

Tavasszal nem csak mi, emberek aktivizálódunk, de a kullancsok is. Az ellenük történő védekezést egy ideje magunknak kell megoldanunk.

Nagy Ildikó

Erdőben sem kell járni, elég egy parkon átsétálni ahhoz, hogy ránk tapadjon egy kullancs. Főleg, hogy egy 2007-es európai uniós rendelet következményeként az Országos Tisztifőorvosi Hivatal visszavonta az egyetlen, Magyarországon kullancsirtáshoz engedélyezett permetezőszer forgalomba hozatali engedélyét. És mivel azóta egyetlen gyártó sem kezdeményezte új szer egyébként nagyon költséges vizsgálatokkal járó engedélyeztetését, Magyarországon megszűnt a szervezett kullancsirtás. Így vált a pókszabású parazita egyéni egészségügyi problémává: mindenkinek magának kell gondoskodnia a védekezésről. Pontosabban majdnem mindenkinek. Jogszabály rendelkezik ugyanis arról, hogy egyes munkakörökben - például az erdészeknek - kötelező a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél nem csak a saját dolgozók, de a közmunkaprogramban részt vevő munkavállalók védőoltásáról is a társaság gondoskodik. Mint azt Szegletes Ottó munkavédelmi vezetőtől megtudtuk, az emlékeztető oltásokat háromévente kapják a dolgozóik - általában februárban, márciusban - , a szert az üzemorvos adja be. Az erdészeti alkalmazottaknak sem a védőoltásért, sem annak beadásáért nem kell fizetniük. Ezen kívül szúnyog- és kullancsriasztó szereket is kapnak a terepen dolgozó erdészeti dolgozók. Az oltás azonban nem véd meg a bakteriumokkal fertőzött kullancsok csípéseinek következményeként kialakuló Lyme-kórtól. A körmendi Németh György az Őrségi Nemzeti Park erdészeként többnyire terepen dolgozik, 45 éves és már legalább három tucat kullancs akaszkodott rá . A nemzeti parkban ők is ingyenesen megkapják a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni emlékeztető oltásokat, ennek ellenére néhány éve az ő lábán is megjelent a Lyme-kórra utaló, jellegzetes, kokárdaszerű bőrpír. Azonnal orvoshoz ment, vérvérvizsgálat után antibiotikumos kezelést kapott, és azóta tünetmentes.

- Szerencsés vagyok, azonnal megérzem, ha megcsípett egy kullancs, mert rögtön viszketni kezd a bőröm. Ennek ellenére rutinná vált, hogy zuhanyozás közben átvizsgálom a testem, de lekopogom, az idén még egy kullancs sem volt bennem - meséli.

Németh György egy kullanccsal. Erdészként megkapta az oltást, a Lyme-kór ellen azonban az sem véd, nála is jelentkeztek a tünetek (Fotó: Szendi Péter)

A kullancs által okozott agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadását bárki kérheti a háziorvosánál. Ezt sokan meg is teszik, halljuk a szombathelyi, Szűrcsapó utcai orvosi rendelőben dr. Németh Erzsébet háziorvostól, aki elmodja azt is, hogy a védettség kialakulásához három oltás szükséges. Az elsőt egy hónap múlva követi a második, majd egy év múlva következhet a harmadik. A három oltás 30 ezer forintba kerül. Az olcsóbb a jelenleg kapható árának felébe kerülő szer ugyanis egy ideje hiánycikk. Ez némi zavart is okoz a rendszerben, ugyanis azok, akik korábban az olcsóbb oltóanyagot kapták, elbizonytalanodnak: hogyan tovább? Dr. Németh Erzsébet megnyugtatásukra elmondja, hogy akár harmadik, akár emlékeztető oltásként is beadathatják a jelenleg kapható, drágább szert. Emlékeztető oltást az immunrendszer állapotától függően három-ötévente kell beadatni.

A Lyme-kór tüneteire a háziorvos is felhívja a figyelmet: a csípés után három-öt nappal megjelenő, kokárdaszerű bőrpír esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, antibiotikumokkal ugyanis megelőzhető a baj. A test átvizsgálása is fontos: a kullancsok köztudottan a hajlatokban, a finomabb bőrrel fedett részeken érzik jól magukat. A háziorvos tapasztalata az, hogy sokan orvosra bízzák a kullancs kiszedését, akkor is, ha ezt maguk is meg tudnák tenni. A legjobb módszer a csipeszes eltávolítás, ugyanakkor a benzines bedörzsölést el kell felejteni, a benzintől ugyanis a kullancs öklendezni kezd, így a fertőzés veszélye is nő. Mivel Vas megye kullancs szempontjából az átlagosnál fertőzöttebbnek számít, nálunk is ismertek népi praktikák. Állítólag az őrségi emberek találmánya a gyufával történő eltávolítás: a kullancs ugyanis nem szereti a foszfort, így a csípés körül a gyufaszál fejével végzett körkörös mozdulatokkal úgy fel lehet bőszíteni, hogy magától menekül remélhetőleg nem fejvesztve.

Ami pedig a különböző kullancs- és szúnyogriasztó szereket illeti, Tengelits András, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal sajtóreferense felhívja a figyelmet arra, hogy ezeket csak a hivataluk engedélyével lehet forgalomba hozni. Ezért olyat válasszunk, amelyen megtaláljuk az OTH vagy a JÜ betűkkel kezdődő engedélyezési számot. Hangsúlyozza azt is, hogy a kullancsriasztóként árult, karkötő formájú termékek egyikét sem engedélyezték, azok hatékonysága nem igazolt.

 

NEM IRTJÁK, KÖZBEN MEG MÉGIS

Az 1990-es évek elejéig az ÁNTSZ megyei intézeteinek szakemberei irtották a kullancsokat a nyári gyermektáborok területén és a Kék-túra útvonal pihenőhelyein. A közterületek parkjaiban és a patakok mentén pedig évente kétszer - a tavaszi és az őszi kullancsszaporodás idején - az önkormányzatok permeteztettek. Egészen 2007-ig, azóta ugyanis nincs intézményes kullancsirtás. Illetve, ha úgy vesszük, mégis van, hiszen a szakemberek elmondása szerint a moly- és egyéb kártevők ellen használt permetezőszer a kullancsokat is elpusztítja. Más országokban Ausztriában, Olaszországban most is van szervezett és legális kullancsirtás.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!