Hírek

2014.05.13. 05:27

Rolika hétvégén itthon volt

A hétvégére hazaengedték a kórházból Erdélyi Rolikát. A március elején csontvelői őssejtátültetésen átesett kisfiú vérképe tökéletes, de még óvni kell az immunrendszerét.

Nagy Ildikó

- Olyan jó volt otthon - mondja Rolus anyukája, Erdélyiné Szabó Andrea, aki boldogan számolt be arról, hogy a hétvégére hazaengedték őket a Szent László Kórházból.

Rolika anyukájával szombathelyi házuk előtt. Fotó: Erdélyi László

- Rolus még nagyon gyenge, de a vérképe tökéletes. Az immunrendszerének még kell egy kis idő, mire újra tökéletesen fog védekezni, de nagyon jó úton haladunk. Van egy fősejt, a T nevű,  ami még hiányzik a szervezetéből, addig nagyon vigyázni kell, nehogy elkapjon valami vírust, gombát vagy bacit, mert nem tudna védekezni ellenük. Lett egy bőrbetegsége is, amire elég nagy adag szteroidot szed, tiszta szőrös tőle. És szegény "behospitalizálódott", nem nagyon akarta elhagyni a kórházat, hol van kedve, hol nincs, van, hogy szereti, ha bejönnek hozzá, és van, amikor senkivel sem tárgyal. Ezért az orvosok úgy döntöttek, hogy mindenképpen ki kell szakítani a kórházi környezetből - meséli Andrea.

Ha minden a tervek szerint alakul, egyre gyakrabban jöhetnek majd haza.

A kedvenc motor is előkerült hétvégén. Fotó: Erdélyi László

És hogy miként telt a hétvége itthon? A kisfiút egy kicsit a levegőre is kivihették, természetesen maszkban és kesztyűben, és ügyelni kellett arra, hogy ne érje nap, és ne találkozzon, érintkezzen idegenekkel.  A ház előtt játszottak egy kicsit, de Rolika hamar haza akart menni.

- Szemmel láthatóan sokkal jobb kedve volt otthon, lassan lemerészkedett az ágyról is. Na és a tablet,  anélkül nincs élet.... Thomas, Sam a tűzoltó és az újabb szokása, hogy folyton énekel - halljuk Andreától.

Újra itthon, anyával a ház előtt. Fotó: Erdélyi László

A család hétfő és csütörtök délelőttönként a Szent László Kórházban van viziten és vérvételen, a hét többi napján pedig a Szent László Kórház csontvelő-transzplantációs osztályán kezelt gyermekek és szüleik számára fenntartott Démétér házban, amit Rolus kis háznak hív. Andrea elmondása szerint Rolika nagyon szeret ott lenni, főleg, hogy múlt csütörtökön a bohócdoktorok is meglátogatták. A "kis ház" abban is segít, hogy a kis betegek a hosszúra nyúlt kórházi tartózkodás után könnyebben visszaszokjanak régi, "kinti" életükhöz.

Amikor anya is bohócdoktor. Jobbról Rolika anyukája, Andrea. Fotó: Erdélyi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!