Hírek

2014.06.13. 10:35

Fájdalmas várakozás - Van olyan műtét, amelynél több éves a várólista

A leggyakoribb műtéteknél több éves a várólista hossza. Szombathelyen a legtöbbet térdprotézis-műtétre kell várni, a szürkehályog-operációknál azonban csökkent egy év alatt a várakozási idő.

Bajdó Bettina

Az Országos Egészségbiztosítási pénztár várólista rendszerében bárki kutakodhat az előjegyzési idők között. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt évekhez képest, hogyan változtak a megyei adatok, illetve országos hol állunk a listán. A csípőprotézis-műtéteknél az elmúlt évek alatt megyénkben csökkent a várakozási idő, tavaly nyáron még 1355 napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a beteg a műtőasztalra feküdhessen, ez idén 998 nap a szombathely Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Országos szinten Észak-Magyarországon a leghosszabb a várakozás, átlagosan 633 nap. A legtöbbet, 1422 napot egyébként a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban kell várni. Ezt követi 1233 nappal a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, majd a harmadik helyre a Markusovszky kórház került.

Szürkehályog-műtéteknél az elmúlt években folyamatosan csökkent a várakozási idő. 2012 júliusában Szombathelyen még 1369 napot kellett várni a beavatkozásra, ez most 533 nap. A műtétre a Markusovszky kórházban 2659-en várnak. Legutóbb már csak 2016 novemberére tudtak időpontot adni. A legtöbb időnek, 687 napnak pedig a Pécsi Tudományegyetemen kell eltelnie ahhoz, hogy a beteg a műtőasztalra fekhessen.

A protézisek beültetésére még mindig nagyon sokat kell várniuk itt helyben a betegeknek (Grafika: Kelemen Attila)

Alig érzékelhető a csökkenés a térdprotézis-operációknál. 2012 júliusában 1634 nap volt a fájdalmas várakozás, ma az ortopédiai szakmánál 371 nap, a traumatológiai szakmánál viszont 1056 nap. Van olyan beteg, aki csak 2017 áprilisára kapott időpontot. A legtöbben egyébként az észak-magyarországi régióban várakoznak erre a műtétre, az átlagos várakozási idő 1053 nap, eddig 1860 beteget vettek fel a listára. A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben például már csak 2016 szeptemberére van előjegyzés.

A nőgyógyászati beavatkozásokra a Nyugat-Dunántúlon kell átlagosan a legtöbbet várni, 25 napot, a listán eddig 162-en szerepelnek. A nőgyógyászati operációnál a Markusovszky kórházban 73 nap a várakozási idő. A listán 54 beteg kódja szerepel, ha most jelentkeznénk, akkor szeptember közepén kerülnénk sorra. Ilyen műtéteket végeznek a celldömölki kórházban is, ott kilenc napnak kell eltelnie az operációig, melyre jelenleg egy beteg jelentkezett. A körmendi kórházban öt nap a várakozási idő, erre a műtétre eddig két beteget jegyeztek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!