Hírek

2014.06.02. 17:30

Költöző dohányboltok

Szombathely - Május 31-én már nem nyithattak ki a nemzeti dohányboltok a benzinkutakon és azokban a bevásárlóközpontokban, amelyekben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlethelyiség működik. Szombathelyen sokat bezártak, mások áttelepültek néhány száz méterrel odébb.

Farkas Eszter

Szombathelyen és Vas megyében több trafikost is érintett ez a probléma. Országosan a benzinkutakról mintegy 300 dohányboltosnak kellett költöznie. A kormányrendelet szerint nem működhet dohánybolt olyan építményben, illetve nem választható le olyan építményből, amelyben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzlet működik. Ez azt jelenti, hogy ha például egy plázában csak kisebb üzletek vannak, akkor dohányboltot is lehet ott nyitni, illetve a meglévőnek nem kell onnan költöznie. A nagy alapterületű üzletekhez kapcsolódó (azt kiegészítő) üzletsoron akkor sem lehet már dohányboltot nyitni, ha az egyébként fizikailag elkülönül az üzlettől, mint ahogy parkolóban sem, ideértve különösen annak járművel vagy gyalogosan használható közlekedési útvonalait, határoló területeit, továbbá az ahhoz kapcsolódó fásított vagy füvesített területeit is .

A NAV adatai szerint az új szabályozás mintegy 300 trafikost érint a benzinkutakon, arról viszont nincsen nyilvántartásuk, hogy a plázákban, hipermarketekben hány dohányboltnak kell bezárnia a jelenleg működő közel hatezerből. Amennyiben egy dohánybolt másik helyszínre költözött, akkor ehhez a NAV-nak módosítani kellett az engedélyt, a dohányboltosok ezt május 30-áig kérhették. Szombathelyen sokan éltek ezzel a lehetőséggel, a szabályokat az összes trafikos betartotta benzinkúton ugyanis ma már valóban nem lehetett dohányárut venni.

Volt olyan trafikos, aki odébb telepítette a boltját, más fagyizót nyitott trafikja helyén, sokan pedig átköltöztek egy másik helyre a Vasi megyeszékhelyen.

A Zanati úton az egyik benzinkútnál lévő trafik ajtaján pontos tájékoztatást kapnak a vevők arról, hogy hova költözött a dohánybolt. Ha ez nem lenne elég, a dohánybolt egyik alkalmazottja a régi helyen várja a vevőket és irányítja át a 200 méterre lévő új üzletbe.

- Sok vásárlóm mérgelődik, hiszen megszokták már, hogy tankolnak, ugyanott megveszik a cigit és mennek tovább - mondta el lapunknak az alkalmazott.

Tegnap délután, ottjártunkkor Bíró József kamionsofőr ment volna ebbe a trafikba, ám meglepve vette észre, hogy az kiürült és zárva van.

- Nem tartom jónak a szabályozást, nekem egyszerűbb volt, hogy megálltam itt a benzinkúton és befutottam cigiért - mérgelődött a sofőr, aki kénytelen volt 200 métert gyalogolni a trafikhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!