Hírek

2014.07.17. 15:40

A májusi viharok a magánerdőkben is károkat okoztak

Vas megye erdeinek közel fele magánerdő. Ezekben is okozott kárt májusban az eső és az Yvette nevű ciklon és itt is vannak bőven veszélyes fák.

Némethy Mária

– Mi nem több ezer hektáron gazdálkodunk, mint a Szombathelyi Erdészeti Zrt., nekünk úgy 90 hektárnyi erdőnk van, tehát a kárunk sem olyan jelentős mértékű – mondja elöljáróban Molnár Ervin, akinek Bozsok környékén található az erdeje. Hozzáteszi: szerencsére nem dombtetőn van az erdeje, ott májusban az eső és az Yvette nevű ciklon együttesen nagyobb kárt tudott volna okozni.

A sok eső és a nagyon erős szél azért megtette magáét az ő erdőjükben is. Körülbelül egymillió forintos káruk keletkezett. A tönkrement fák zöme tölgy, akác, fenyő és cseresznye. Volt olyan, amelyiket a vihar kettétört, másikakat kidöntött, vagy „csak" meglazította a gyökerét – csakúgy, mint az állami erdőkben.

Mit tett eddig Molnár Ervin a veszélyek elhárításáért?

– Erdésszel jártuk végig az erdőt a ciklon után. Turistaút is átmegy rajta, amellett már kitisztítottuk a terepet. Másutt két hét múlva kezdünk hozzá a kárelhárításhoz, az engedélyt már megkaptuk rá.

Tóth Gábor, a Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója elöljáróban elmondta: a vasi erdőknek 53 százaléka van állami tulajdonban, a többi erdőtulajdonos között találhatók magánszemélyek, önkormányzatok, de van kisebb foltokban egyházi és vasúti tulajdonban is erdőrész megyénkben.

– A gondosabb gazdák ugyanúgy járják az erdeiket, mint ahogyan a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél teszik ezt az erdészek, s fel is mérték a károkat. Elsősorban az Őrségből érkezett kárfelszámolási eljárás iránti kérelem több erdőtulajdonostól – közli Tóth Gábor igazgató.

Miért kérik ezt?

– Az európai uniós pénzforrások között van elkülönített pénzalap kárfelszámolásra, s az év végén ezekre lehet pályázni.

Tóth Gábortól megkérdeztem: az erdészet figyelmeztető hirdetményei ott találhatók sok helyen az állami erdőkben, de mi a helyzet, ha magánerdőben éri baleset az erdőjárót?

– Az erdőtörvény 91. paragrafusa szerint az erdőben gyalogosan, vagy például lóháton bárki a saját felelősségére járhat. Ugyancsak a törvény fogalmaz úgy, hogy havária, azaz vészhelyzet esetén a tulajdonos az erdő látogatását bizonyos időre korlátozhatja. Ezt tette a Szombathelyi Erdészeti Zrt., ezzel élhet más tulajdonos is.

A május 15–16-án lezúduló özönvízszerű esőzés és az azzal párhuzamosan tomboló, óránként 100 kilométer sebességet is meghaladó orkán erejű szélvihar, az Yvette elvonulása után azonnal megkezdték a kárelhárítást megyénk állami erdőiben. A magánerdőkben ez lassúbb folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!