Hírek

2014.07.14. 16:40

Fülöp Kálmán házától, Rátóton nyolcvan centire halad el Európa teherforgalma

Rátót - Felborult a kis település megszokott, nyugodt élete. Elkezdődtek a rátóti felüljáró építési munkálatai, a főút forgalmát pedig a település Fő utcájára engedték rá. A helyzet azóta javult, hétfőtől már próbálják tehermentesíteni az utakat, azonban még így is nagy a forgalom.

Bajdó Bettina

A rátóti felüljáró felújításának a története 2008-ra nyúlik vissza, akkor a vasútvonal modernizálásával egybekötve szerették volna véghez vinni a beruházást. Azóta sok év telt el, megújult a vasútvonal, a felüljáró azonban maradt a régi formájában. Egészen egy hónappal ezelőttig, amíg nekiláttak a felújításnak. Addig nem is okozott nagy problémát, amíg a felüljárót csak részben zárták le, s lámpával irányították a forgalmat. A pletykák arról szólnak, hogy a mérnökök felmérték a híd állapotát, s kijelentették, nem bírja el a teherforgalmat. Más választás nem maradt, beterelték a főút forgalmát Rátót Fő utcájára.

– Eleinte abban a hiszemben voltunk, hogy a kétirányú forgalom majd a terelőúton halad – mondta tegnap a helyszínen Málics Ferenc polgármester. – Ez azonban nem így történt, nem készült el az út, így a település szűk utcájára terelődött a főút forgalma. Nem sok választásunk maradt, bele kellett egyeznünk.

A gond forgalmi szempontból az, hogy a szűk utcán, az éles kanyarban egy teherautó és egy személyautó nem fér el egymás mellett, ezért sokszor bedugul a település. A másik, még nagyobb problémát pedig a falu lakóinak a tűrőképessége jelenti. A település élete, nyugalma felborult.

A sofőrök többsége nem törődik a sebességkorlátozással. Fülöp Kálmán rátóti házának sarkánál. Fotók: Szendi Péter

– Ettől a héttől könnyebbség, hogy a tehergépjárművek forgalmát egyirányúsították – folytatta a polgármester –, ám még így sem mindenki tartja be az előírásokat. – Az utak már most rossz állapotban vannak, a szegélyek letöredeztek. Az tartja viszont bennünk a lelket, hogy megígérték, a felújítás után rendbe teszik a mi útjainkat is. Még a felújítás előtt megtörtént a házak állapotfelmérése, hátha később felmerül bármilyen igény.

Ahogy a faluban nevezik, a „tükrös" kanyar a legveszélyesebb pontja az elterelésnek. Itt már kitört korlátok, táblák is jelzik, hogy sokan a megengedett 20 kilométer/óránál többel próbálták meg bevenni a kanyart. Fülöp Kálmán épp ennél a kanyarnál lakik, most a házától mintegy 80 centiméternyire halad át Európa teherforgalma.

– Pihenni nem tudunk – mondja az idős ember. – Este 11 óráig dübörögnek a kamionok, reggel négykor újra elindul a forgalom. Sok autóvezető akkor is belemegy a kanyarba, ha látja a tükörben, hogy jönnek szemből. Volt olyan, akiknek személyesen mutattuk meg a sebességkorlátozó táblát, mert nem vette észre. Jobb lenne több rendőr, komolyabban vennék a korlátozótáblákat.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a 8-as főút Rátót melletti szakaszán található Körmend–Szentgotthárd vasútvonal feletti közúti híd teljes körű felújítási munkálatai alig több mint egy hónapja kezdődtek el. A kivitelező a projekt során elvégzi többek között a híd szélesítését, átfogó rekonstrukcióját és a teherbírás növelését is. Hozzátette: a hídon a kezdetektől fogva érvényben voltak különböző mértékű korlátozások, főleg félpályás lezárás, ám június 30-ától kezdődően teljes útzárat vezettek be, hogy a munkálatokat a leggyorsabban el tudják végezni. Hétfőn déltől a személygépjárműveket, illetve a Szentgotthárdról érkező tehergépjárműveket a helyben kiépített terelőútra, a Körmend felől érkező teherautókat pedig Szombathely felé irányítják majd a kivitelező szakemberei. Délután érkezett a hír, hogy a kijelölt terelőutat a 3,5 tonna össztömeg feletti gépjárművek csak július 17-étől használhatják.

Az osztályvezető kiemelte még, hogy a beruházás az Új Széchenyi Terv egyik programjának a segítségével nettó 378 millió forintból valósul meg. Ez a projekt egyébként a második legnagyobb volumenű hídfelújítási beruházásuk idén az országban, amely a tervek szerint november közepére készül el teljes egészében. Az osztályvezető kérte még a közlekedők és főleg a rátóti lakosok türelmét és megértését a munkálatok idejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!