Hírek

2014.07.03. 15:25

Versenyhátrány a szigorú EU-s állatjóléti előírások miatt

Szombathely - Versenyhátrányt okoz a magyar, egyben a vasi tojástermelőknek is, hogy az importálókkal szemben nem követelhetők meg azok az állatjóléti előírások, amelyeket az EU-s gazdálkodóknak kötelező.

Peltzer Géza

Mintegy 12 százalékkal drágítják az uniós tojástermelést, így jelentős versenyhátrányt okoznak azok a szigorú EU-s állatjóléti előírások, amelyeket a világ más országaiban nem követelnek meg – hangzott el a szakma éves közgyűlésén nemrég Győrben. A rendezvényen az Európai Unió 17 országából vettek részt a tojáságazat képviselői, az esemény fő célja az volt, hogy a tagállami képviselők összehangolják érdekeiket és a következő év célkitűzéseit meghatározzák.

Kemény Istvánné és Joó Ferencné az ikervári cég csomagoló részlegében. Az import sok kárt okoz. Fotó: Szendi Péter

A megye legnagyobb tojástermelő cégének ügyvezetője, dr. Erőss Jenő elmondta: tudományosan bizonyított tény, miszerint a tojás az egyik legegészségesebb élelmiszer minden korosztály számára. Éppen ezért különösen fájó, hogy az unió szigorú előírásai és a „zöldek” nehéz helyzetbe hozták a termelőket. Az állattartási, költségek, az energiaárak már eddig is sokat drágították a termelést, ez oda vezetett szerinte, hogy ma 20 forint alatt nem lehet egy tojást előállítani nagyüzemi szinten, és a termelők 2–5 forintot buknak minden tojással.

Fotó: Szendi Péter

– Ma bárki behozhat a piacra tojást, kétes eredetű, jelöletlen termékek is megjelennek, miközben a tisztességes és az előírásokat betartó termelők tönkremennek – folytatta a szakember. Kifejtette: a tojás áfáját 27 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni, az importot meg kellene szigorítani, és lobbizni kellene annak érdekében, hogy az unió a baromfiágazatot is úgy kezelje, mint a többi állattenyésztési ágazatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!