Hírek

2014.08.05. 16:50

Parlagfűszezon van, az elhanyagolt ingatlanokon növekszik a dudva

Szombathely - A város szélén parlagfű és gaztenger, a belvárosban ecetfaerdő. Úgy fest, senki szemét nem szúrja.

Simon Erzsébet

Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetének gyommentesen tartásában. Ezt az intelmet azonban nem mindenki veszi magára. Szombathelyen, a Dolgozók útja és a Faludi Ferenc utca sarkától északkeletre található ingatlan tulajdonosát bizonyosan nem érdekli, mi burjánzik a földjén. Egy olvasónk tette szóvá az ottani áldatlan állapotokat. Tegnap arra jártunk, és a környéken a Szompark munkatársaiba botlottunk.

Fűnyíró traktorral, damilos kaszával szorgoskodtak a városból kivezető főút mentén. Gergye Miklóst szólítottuk meg, aki éppen a közterületi árokpartot nyírta. Rögvest leszögezte, hogy a gaztenger kiirtása nem az ő feladatuk. De a kedvünkért belegázolt a derékmagasságú dudvába, és parlagfűcsokorral tért vissza. A parlagfűszezon tipikusan augusztus elejétől szeptember végéig tart. Az allergén gyom irtását azonban a növény megjelenésekor el kellett volna kezdeni. Az oladi parcella magántulajdonban van, a tulajdonos kötelessége gondoskodni a rendben tartásáról. Több jogszabály, FVM-rendelet, valamint Szombathely közgyűlésének a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló rendelete is előírja az ingatlantulajdonos számára, hogy a földjén a növényvédelmi kötelezettségének folyamatosan tegyen eleget.

Azon ingatlanok esetében, ahol a tulajdonos nem látja el a feladatát – attól függően, hogy a területe külterületen vagy belterületen található –, bejelentéssel lehet élni az élelmiszerlánc-felügyeleti szervhez, mely belterület esetén a területileg illetékes jegyző, külterületnél pedig a megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság. Lakossági bejelentés nem érkezett a Dolgozók útja melletti gaztengerről – tudtuk meg az önkormányzat kommunikációs vezetőjétől. Angyal László elmondta: az oladi ingatlan elhanyagolt állapotát észlelve saját hatáskörben eljárva, határidő megadásával kötelezték a földtulajdonost a terület rendbetételére. Az illető felszólítás ellenére sem tett eleget növényvédelmi kötelezettségének, így a területen közérdekű védekezést rendeltek el, melynek munkálatait az időjárási viszonyoktól függően hamarosan megkezdik.

Az egykori Édász helyén, a belvárosba tervezett Magellán Center területén egész ecetfaerdő növekszik. Úgy fest, ez sem szúrja a tulajdonos, de a környéken lakók szemét sem: ezzel az elhanyagolt ingatlannal kapcsolatban sem érkezett lakossági bejelentés az önkormányzathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!