Hírek

2014.09.22. 14:54

Almaosztás is volt az egészségügyet vitató találkozón

Az öt órakor kezdődött szakpolitikai vitán, amelynek témája az egészségügy, részt vett: dr. Prugberger Emil (Pro Savaria), Horváth Zoltán (LMP), Szalai Bálint (Jobbik), dr. Scheid Sándor (MSZP-Éljen Szombathely Egyesület-Együtt-DK).

Peltzer Géza

17:09A Fidesz-KDNP ismét nem jött el a vitára

Dr. Scheid Sándor bemutatkozásakor elmondta: fontos lenne, hogy az idősebb kollégák át tudják adni tapasztalataikat a fiataloknak, és hogy sokszor a józan paraszti ész többet tud használni ebben a szakmában, mint a magas szaktudás.

Szalai Bálint szerint az ország lakói katasztrofális egészségügyi állapotban vannak, a Jobbik a nemzeti tudat megerősítésében és az egészségügy újraélesztésében látja a megoldást.

17:18Szalai Bálint szerint fontosak még a szűrővizsgálatok, és szerinte az alkohol és a dohányáruk jövedéki adóját vissza kellene forgatni az egészségügybe. Kifejtette: a Jobbik egy otthonápolási hálózatot fog kifejleszteni, és ingyenessé tenné a fogászati ápolást.

Horváth Zoltán, az LPM képviselője kifejtette: tavasszal személyesen is megtapasztalta a magyar egészségügyet, szerinte mire sürgősségi ellátást kap valaki, öt-hat óra telik el. A legérdekesebb az volt, hogy egy nyolcvanéves bácsi, akit az Őrségből hoztak be, nem kapott takarót. Röviden: amíg az alepellátásban ekkora gondok vannak, nem sokat segítenek a milliárdos beruházások. A rendszer alulfinanszírozott, jelentette ki, de elismerően nyilatkozott az ápoló személyzet és az orvosok hozzáállásáról. Szombathelyen a fideszes városvezetés annyit ért el, hogy megtanított mindenkit újjáéleszteni, ha ezt a pénz megelőzésre fordították volna, sokkal célszerűbb lett volna - fejtette ki.

17:21A Pro Savaria egészségügyi koncepciója három kérdés köré csoportosul: a megelőzésre, a prevencióra és a gyógyításra - fejtette ki dr. Prugberger Emil. Hozzátette: fel kell újítani a rendelőket és konkrét rendelőket említett, hozzátéve, melyek a legfontosabb munkák, amelyeket el kellene végezni.  A gondozói rendszert is javítani kell, elsősorban pályázatok segítségével. Jól működnek a megelőző programok, számos rendezvény kapcsolódik hozzájuk - fejtette ki.

17:24 - A baloldal egészségügyi programjának fontos eleme az egységes járóbeteg-ellátás, fejtette ki dr. Scheid Sándor. Szerinte nem volt jó ötlet a kórházzal összeépíteni a járóbeteg-ellátást, bolyongó betegeket lehet látni. Dr. Prugberger szerint a szakellátás nem városi feladat, ezt a megye züllesztette le, a problémát helyrehozni sem a város feladata.

17:29 - Horváth Zoltán szerint egy fontos terület még érintett: az oktatás, képzés. Szerinte középiskolai és főiskolai szinten nem kis problémák vannak. Az önkormányzatnak ma már van megállapodása az intézményekkel, de az egészségügyi főiskola rohamos lépésekkel épül le. Akárki is kerül hatalomra a városban kötelessége az egészségügyi oktatás fejlesztése.

Szalai Bálint is úgy véli, hogy a kötelező és a védőoltásokat mindenkinek meg kell kapnia. A rehabilitációval kapcsolatban elmondta, a város termálvize erre kiválóan alkalmas, akár egészségturisztikai célpont is lehetne a város.

Dr. Scheid Sándor szerint igen fontos, hogy az egészségügyi dolgozók megbecsülése arányos legyen a teljesítményükkel, többé nem lenne szabad annak előfordulnia, hogy perekkel kényszerítsenek ki jogos díjazásokat az egészségügyben.

17:32Dr. Scheid Sándor szerint nem szabad annak előfordulnia, hogy szemészeti műtétekre az ország más részeibe szállítanak betegeket, meg az hogy csípő- és térdprotézisekre 5-6 évet kell várni, mert sokan már beletörődtek sorsukba és kénytelenek a betegséggel együtt élni.

Dr. Prugberger Emil: a háziorvosi rendszert központi előjegyzési rendszerrel kell működtetni, a parkolási gondokat meg kell oldani a rendelők környékén. A sürgősségi ellátást meg kell erősítenie a városnak.

17:38Szalai Bálint is egyetért azzal, hogy egészségügyi intézmény előtt ingyen lehessen parkolni, különösen a Markusovszky kórház környékén.

Az egészséges élethez egészséges és tiszta környezetre van szükség - fejtette ki Horváth Zoltán. Aki az LMP-re szavaz, és ezt fontosnak tartja, szavazata biztos, hogy nem fog elveszni, tette hozzá. A városban az LPM olyan programot indítana, amellyel tisztább környezetet teremthetnek a városlakók számára.

Dr. Prugberger Emil konkrét összegeket említett, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a rendelők megújuljanak, ez városi szinten összesen 126 millió forint lenne szerinte.

A Jobbik az egészséges életmód mellet kiállva kijelentette, fontos, hogy az emberek kerékpárra szálljanak, de megjegyezte, hogy Zanat felé hiányzik a kerékpárút. Az LMP (Horváth Zoltán) ehhez hozzátette: nem feltétlenül kell mindenhová kerékpárút, az utak nagy részét kellene kerékpározhatóvá tenni.

Dr. Scheid Sándor megemlítette, hogy más, Szombathelynél kisebb városokban hívórendszer működik a járóbeteg-ellátásban, és arra is van példa, hogy üvegfolyosó köti össze az ambulanciát a kórházzal - ezek jó példák lehetnének a számunkra.

17:48Dr. Prugberger Emil kollágáitól egy perces néma felállást kért a mostani Pelikán étterem helyén működött gyermekklinika főorvosa, Zeik Domonkos emlékére.

Dr. Scheid Sándor ismét az alapellátás és a kórház közötti korszerű informatikai kapcsolat kiépítését szorgalmazta, majd elmondta: jó lenne, ha Szombathely az együttműködés városa lenne a közeljövőben.

Horváth Zoltán az almafogyasztás előnyeire hívta fel a figyelmet, majd a magával hozott gyümölcsöket átadta vitapartnereinek.

Dr. Prugberger Emil zárszavában reményét fejezte ki, hogy fognak még találkozni többször, vitapartnerei figyelmét felhívva arra, hogy tartsák fontosnak az egészségügyet, mert ha a beteg ember információkhoz jut, az sokat segít a gyógyulásban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!