Hírek

2014.09.21. 16:35

Reneszánsz lakodalom Csepregen

Csepreg - Három napig tartott a vigasság a hét végén a Nádasdyak korát idéző lakodalommal, meg a szüreti felvonulással.

Tersztyánszky Krisztina

A reneszánsz hangulatot idéző programok már pénteken elkezdődtek: a Farkas Sándor Egylet nőtagjai sütötték a lakodalmi kalácsot, gyógyfüvekkel mesterkedtek, s nem maradhatott el a reneszánsz játszóház sem. Az ünnep fénypontja mindig Nádasdy Anna és Zrínyi Miklós frigyének felelevenítése, ám a ceremónia minden évben új színekkel gazdagodik. Horváth Gyuláné, a Farkas Sándor Egylet vezetője örömmel számolt be róla: a jelmezes parádéhoz évről évre többen csatlakoznak. Az idősebb egyleti tagokkal jönnek a gyerekek, sőt most már az unokák is, így gyerekzsivajtól hangos a lakodalmat ünneplő Promenád. Azt is megtudtuk: minden évben pályázik a civil szervezett újabb korhű ruhák és cipellők készíttetésére, de vannak olyan csepregiek is, akik maguknak varratják meg az elegáns, selyem, bársony gúnyákat. Ennek köszönhetően ebben az esztendőben már mindenki saját ruhában pompázhatott, nem kellett kölcsönkérni.

Miután a templomkertben egybekeltek, az ifjú pár a Promenádra vonult a násznéppel. Az egyleti tagok kecses reneszánsz táncokkal köszöntötték a fiatalokat. Az utána következő táncok és zenék a reneszánsz főúri udvarok multikulturális gazdagságát idézték. A programon már látszott annak a több éves munkának az eredménye, amelyet a helyi művészeti csoportokban végeznek a város kulturális múltjának felélesztésére. A mazsorettek zászlóforgató produkcióval, a fiatal fúvósok reneszánsz muzsikával segítették az időutazást. A horvát kultúrából a horvátzsidányi tamburások adtak ízelítőt, a már jós ismert hastáncosok a Kelet hangulatát hozták el. Az Ungaresca Senior Táncegyüttes tagjai arra vállalkoztak, hogy az egykori Báthory és Nádasdy családok birtokainak táncaiból mutassanak be párat: a Dunántúl, Erdély és a Felvidék motívumait hozták el. Szecső Kovács Julianna autentikus cigánytánccal forrósította fel a színpadot, Skócia üdvözletét Kéri György skótdudás hozta el.

Szerencsére a szombat délután gyülekező felhők hamar eloszlottak, hogy a vigasság vasárnap szüreti felvonulással, nemzetközi fúvóstalálkozóval folytatódhasson. A szervezők elmondták: jövőre lejár a kötelezettség, amely a városrehabilitációs pályázathoz kapcsolódóan öt évre előírja a rendezvény megtartását. De úgy érzik, ezt a hagyományt akkor is tovább kell éltetni. A tevékeny helyi polgárokkal meg az ügyért áldozni kész szponzorokkal ez bizonyára sikerülni is fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!