Hírek

2014.09.10. 14:39

Honnan zúdult az iszap a 8-as főútra?

Szentgotthárd-Rábafüzes – A 8-as főúton és a rábafüzesi városrészben is nagy gondot okozott a kedden délután hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék. Az utat elöntötte az iszap, a pincéket pedig az esővíz.

Némethy Mária

 

Kedden délután alig fél óra alatt 48 milliméter eső esett Szentgotthárd térségében. A domboldalról lezúduló víz elöntötte a rábafüzesi városrészen élők pincéit, a 8-as számú főutat pedig az iszap. Az utat le is kellett zárni, szerdán 11 órára sikerült letakarítani, addig Rábafüzesen át terelték a forgalmat.

– Nem új keletű és nem egyszerű a probléma – summázta a történteket Fekete Tamás szentgotthárdi városüzemeltetési vezető. Az ilyen nagy mennyiségű és főleg ilyen intenzíven lezúduló esőt ugyanis nem tudják elvezetni a rábafüzesi árkok, ráadásul a városrész feletti domboldalról is rengeteg víz érkezett. A polgármesteri hivatalban nem tétlenkednek: már megalakult az a szakmai operatív stáb, amelynek tagjai végigjárják a városrészt, és tüzetesen megvizsgálják, hol kell beavatkozni, például szélesebbekre cserélni a szűk átereszeket.

Utána is lesz feladat, hiszen pénzt kell szerezni a munkákra: a város eddig is évente 10 millió forintot költött az árkok, átereszek tisztítására, karbantartására, de félő, hogy ennek többszörösére lesz szükség ahhoz, hogy fel tudjanak készülni az egyre gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárás következményeire, és legalább mérsékelni tudják a lakossági károkat. Fekete Tamás hozzátette: főleg a régi építésű házak pincéit önti el a víz nagy esőzésekkor.

Ami pedig a 8-as számú főutat illeti, Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kérdésünkre kifejtette, hogy a 8-as főút ezen a szakaszán nem a kezelésükben lévő területekről, hanem az út menti belterületi és mezőgazdasági művelésű helyekről jutott hordalék az úttestre.

– Általánosságban elmondható, hogy az út menti területek gazdáinak kell arról gondoskodni, hogy ne jusson hordalék vagy víz a mi árkainkba, amelyek egyébként csak az úttestről lejutó víz elvezetésére szolgálnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a 8-as főút ezen szakaszán eddig még nem volt ilyen jellegű iszapelöntés, így nem volt szükség eddig semmilyen beavatkozásra, hogy a hasonló eseteket megelőzzék a környező területek tulajdonosai vagy akár társaságunk.

Sajnos az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre gyakoribbak az olyan mértékű heves esőzések, amelyek nyomán olyan helyeken is előfordulhatnak vízátfolyások vagy iszapelöntések, ahol előtte évtizedeken át nem volt hasonló eset, így a nagyobb fokú védekezés vagy megelőzés is nehézkes, hiszen nincs gyakorlat arra, hogy hol lenne szükséges beavatkozni. Ha az út menti területek gazdái folyamatosan gondoskodnak a megfelelő vízelvezetésről, adott esetben a sárrázókról, ülepítőkről, akkor a potenciálisan veszélyes helyeken megelőzhetőek a hasonló esetek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!