Hírek

2014.09.11. 09:25

Pajzán mozsártánc és bálagurítás - Az Őrségben is fellobbant az olimpiai láng

Magyarlak – Parasztolimpiára várta az Őrség Határok Nélkül Leader Egyesület az Őrségben élőket. Vicces és szórakoztató ügyességi feladatok várták az „olimpikonokat” a falusi múltat idéző tréfás játékokban.

Kálmán György

Fotó: Hoffmann Eszter

Negyedik alkalommal rendezték meg a Parasztolimpia Határok Nélkül Reszneki Módra elnevezésű rendezvényt az őrségi településen, ahol kilenc csapat mérte össze tudását. A mostani megmérettetésen öt újonc csapat is rajthoz állt, köztük volt egy a Rábavidékről érkező szlovén nemzetiségű gárda is.

A verseny kiötlői annak idején a Zala megyei Resznek község lakói voltak, akik azóta is segítenek az olimpia megrendezésében.

A csapatokat és a vendégeket Monek Gyula, Magyarlak polgármestere köszöntötte. A település elöljárója hangsúlyozta, hogy az esemény kitűnő alkalom a térségi kapcsolatok elmélyítésére. A játékokat hivatalosan Horváth Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Nyugat-dunántúli Kirendeltségének vezetője nyitotta meg.

A himnuszok elhangzása és az olimpiai láng meggyújtása után megkezdődtek a küzdelmek olyan versenyszámokban, mint a bálagurítás, bálaállítás, csizmarúgás, pajzán mozsártánc, vízhordás igával, borhordás, létrafutás, gerely és villadobás, bothordás és számos más vidám feladat.

Fotó: Hoffmann Eszter

Az eredményhirdetés előtt Őr Zoltán, az egyesület elnöke értékelte a rendezvényt.

– Kézenfekvő választás és helyes döntés volt 2010-ben a parasztolimpiát az Őrség Határok Nélkül Egyesület arculati rendezvényévé emelni, hiszen azt a korszakot idézi, amikor még vidéken mindenki – divatos szóhasználattal élve – helyi termelő volt. A helyi termékek fejlesztése pedig a helyi vidékstratégiánk központi eleme, mert helyi termelés nélkül nem létezhet megélhetés és egyáltalán élet hosszabb távon a vidéken. A „reszneki mód" azt a példát jelenti számunkra, hogy egy kis település erős összefogással milyen nagy dolgokra lehet képes. Mindemellett a magyar ember vérében van a vetélkedés, a virtuskodás, amelynek kitűnő teret ad az olimpia – magyarázta az elnök a választás okait.

Az ügyesség feladatok mellett a csapatok főzőtudományát is értékelték. Az olimpia győztese a Tritikálé csapata lett, megelőzve az ezüstérmes Polgár Jenő és a Hivatal elnevezésű gárdát, valamint a bronzérmes Taligahuszá-rock együttesét. A főzőversenyben is a Tritikálé végzett az élen, itt másodikak lettek a Magyarlaki Hamutiprók, harmadikak pedig a Polgár Jenő és a Hivatal gárdája.

Fotók: Hoffmann Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!