Hírek

2014.10.03. 19:11

Szívesek jubileumi találkozója

Szombathely, Nagyatád – Jubilált a szívbetegek országos orvos-beteg konferenciája és sporttalálkozója: a 25. alkalommal megtartott rendezvénynek Nagyatád adott otthont, Szombathelyt a Vas Megyei Szív Egyesület és az Egészségért Úszóklub tagjai képviselték.

Simon Erzsébet

Negyedszázaddal ezelőtt a szívműtéten és infarktuson átesett betegek, utókezelésen részt vevők maroknyi csoportja dr. Hoffmann Artúr kardiológus kezdeményezésére nemes célok érdekében egyesületet hozott létre. Megelőzés, rehabilitáció, mozgáskultúra – e hármas jelszó alapján határozta meg a ténykedését a Magyar Szív Egyesület. Szombathelyen azonban már ezt megelőzően társaságba tömörültek a szívbetegek: 1984-ben alakult meg az Egészségért Úszó Klub a tavaly elhunyt dr. Tarján Jenő kardiológus vezetésével, 1991-ben pedig a Vas Megyei Szív Egyesület. Ma a Magyar Szív Egyesületnek tucatnyi tagszervezete van, amelyekben jó hangulatú, aktív rehabilitációs tevékenység bizonyítja a mozgás létfontosságát a szív- és érrendszeri betegségeken átesetteknél. Ezen egyesületek több száz tagja vett részt a nagyatádi eseményen, ahol a szombathelyi Horváth Ferenc, a Magyar Szív Egyesület titkára, a vasi szervezet elnöke emlékezett az elmúlt 25 év történéseire.

A protokolláris eseményeket követően aztán az egybegyűltek különböző sportágakban és korosztályonként összemérték ügyességüket, kitartásukat. A vasiak közül 600 méteres síkfutásban Ruzsics Vilmosné és dr. Pungor Imre ezüstérmet szerzett. Aranyérmes lett a Molnár Gyula, Palkó János, Pegán József, Fider József alkotta tekecsapat. E sportágban egyéniben Molnár Gyula arany, Pegán József ezüst, Palkó János pedig bronzérmet szerzett. A női mellúszásban két korcsoportban is vasiaké lett az aranyérem: Bandi Katalin és Mészáros Istvánné tempózott a legjobban. A férfiaknál Hentsey Péter mellen, háton és gyorsúszásban is legyőzhetetlennek bizonyult. Szabó János az 50 méteres gyorsúszásban arany, míg hátúszásban ezüstéremmel gazdagodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!