Hírek

2014.11.03. 15:21

Egyházmegyénkből hárman kaptak Caritas Hungarica-díjat

A Katolikus Karitász a Caritas Hungarica-díjjal ismeri el olyan önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. Az idén hárman a Szombathelyi Egyházmegyéből is megkapták a rangos elismerést.

Némethy Mária

Az idén 37 önkéntes részesült a 2012-ben alapított országos Caritas Hungarica-díjban, amelyet  Beer Miklós váci püspök és Écsy Gábor, a segélyszervezet igazgatója Budapesten adott át a Magyar Szentek Templomában. Az ünnepen részt vett Mádl Dalma is, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete. A díjjal az egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkát, egyúttal buzdítja a híveket arra, hogy Krisztus szeretetével önzetlenül segítsenek a rászorulókon.

Beer Miklós püspök Bodorkós Ferencnének adja át a Caritas Hungarica-díjat, mellette Horváth Sándorné és Varga Kérolyné (Fotó: Egyházmegyei Karitász)

Minden egyházmegye három plébániai Karitász-önkéntest javasolhatott az elismerésre. A kitüntetettek nagy többsége évtizedek óta végzi áldozatos munkáját. Például nehéz sorsú családokat látogatnak, időseket gondoznak, a helyi egyházi életet szervezik, családi napot tartanak romáknak, adományokat gyűjtenek és osztanak, tűzifa vagy vetőmag akciót szerveznek, rászoruló gyerekeket táboroztatnak.

A díjátadón egyházmegyénk küldöttsége: a szombathelyi Horváth József pápai prelátus, a díjazott Bodorkós Ferencné, Varga Károlyné, Horváth Sándorné, Császár Gyula rábapatyi plébános és Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója

A Szombathelyi Egyházmegyéből az ölbői Varga Károlyné, sokak "Mariska néni"-je  kapta a díjat, nélküle a nyolchetes nardai karitász nyári tábor elképzelhetetlen lenne. Díjban részesült a Gencsapátiban élő Bodorkós Ferencné, aki 19 éve végzi odaadó munkáját a karitász csoport élén, a szombathelyi kórházi beteglátogató csoport oszlopos tagja.  A harmadik díjazott a zalaegerszegi Horváth Sándorné, aki a Mária Magdolna Plébániai Karitász Csoport vezetőjeként nem ismer lehetetlent, mindenre azonnal keres és talál megoldást. Mind a hárman az egyházmegyei karitász 1991-es megalakulása óta tevékeny karitász munkatársak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!