Hírek

2014.11.26. 19:42

Lovat és kutyát szabadítottak ki az állatvédők Bobán

Boba – Lovat és kutyát koboztak el az állatvédők rendőri közreműködéssel egy idős bobai asszonytól.

Lisztmayer Zsófia

Az idős asszony szomszédjai már többször is jelezték a helyi önkormányzatnak, hogy a néni szörnyű körülmények között tart több tucat állatot. Szerdán reggel helyszíni szemlét tartottak az Állatvédők Vasi Egyesületének tagjai, a helyi jegyző, valamint két állatorvos. A szemle során kiderült, hogy ugyan az állatok nem alultápláltak, de nem megfelelő körülmények között élnek. Vitéz, a kutya számára egy hordó jelentette a házat egy szűk kis ketrecben. Az állat előtt sem étel, sem víz nem volt, az ebketrec pedig tele volt zsúfolva például vascsövekkel, fadarabokkal, amelyek akár életveszélyesen is megsebesíthették volna. A ló előtt csak egy vödör véres víz volt, a tyúkok pedig a házban tanyáztak, és a függönyt majszolták. Órákkal a helyszíni szemle megkezdése után a lovat és a kutyát is elszállították az állatvédők.

Dr. Gyöngyösi Adrienn szállította el a lovat Bobáról. Fotó: Unger Tamás

Korábban már beszámoltunk arról az osztrák alapítványról, amelynek tagjai ingyen kutyaházat osztanak a rászorulóknak. Mikor a bobai idős hölgy szomszédjánál jártak az alapítvány munkatársai, akkor látták, milyen körülmények között él Vitéz, a kutya. Molnárné Vargyai Tünde, az alapítvány kapcsolattartója elmondta, hogy ekkor döntöttek úgy az alapítvány munkatársai, hogy a kutya számára nem egy új ól, hanem egy egészen új környezet szükséges.

Dienes Szandra és Molnár Virgínia állatvédők szabadították ki szorult helyzetéből Vitézt, a kutyát. Fotó: Unger Tamás

– Már ekkor láttuk, hogy a házban tyúkok is élnek. Ezért szóltam az állatvédőknek, és onnantól kezdve ők intézkedtek, bár folyamatosan kapcsolatban voltunk egymással. A kutyát szörnyű állapotok között tartotta a néni, a lakhelyéül szolgáló hordó elején pedig rács is volt akkor, így ki sem jöhetett onnan.

Az idős hölgynek két háza is van Bobán, a két különböző helyen pedig állatok tucatjait tartja: tyúkokat, libákat, kacsákat, nyulakat, lovat és kutyát. A hölgyet már korábban is megbüntették, akkor 700 ezer forintra, de semmilyen változás nem történt. Ezért újabb és újabb figyelmeztetéseket küldtek neki. Legutóbb a szerdai helyszíni szemléről kapott értesítőt, de ezt dr. Balás Endre, a bobai jegyző szerint nem vette át.

– Az a gond a hölggyel, hogy egyáltalán nem tart rendet az udvarában, de az állatokat rendesen eteti. Az állattartást csak akkor tilthatnánk meg a neki, ha az állatoknak maradandó károsodást okozna vagy elpusztultak volna.

A hölgy reggel nem volt otthon, pedig tudta, hogy 10 órára érkeznek hozzá a helyszíni szemle miatt. Éppen ezért nem is lehetett bejutni az udvarba, hogy jobban szemügyre vegyék az állatok állapotát. Molnár Virgínia állatvédő szerint az a baj, hogy Magyarországon csak radikális eszközökkel lehet bármit is elérni.

– A joghézagok miatt a büntetés felesleges, mert nem sokat ér. A törvényben foglaltak szerint szinte semmit sem lehet tenni, amíg egy állat nem pusztul el, vagy nem sérül meg súlyosan. Mi megfelelő helyen tudjuk tartani ezeket az állatokat. Itt azonban rossz körülmények között éltek, nem volt előttük víz vagy élelem. A kutyát pedig a szomszédok etették elmondásuk szerint.

– Nem láttam előtte vizet, pedig egy bezárt állat esetében mindig kell vizet biztosítani – hangsúlyozta dr. Gyöngyösi Adrienn állatorvos. – Ha pedig kilötyköli, akkor pótolni kell azt. Élelem nélkül akár egy napot is kibír, de folyadékra nagy szüksége van. A bezárt állatok ráadásul ki vannak szolgáltatva a gazdájuknak. A hordó, mint lakhely egyáltalán nem jó megoldás: nyáron „megsül" benne, télen pedig akár meg is fagyhat. Az egész kennel kialakítása olyan, hogy alig volt helye a kutyának a hordóba bejutni. Bár lehet, hogy a ketrec elérte a megfelelő nagyságot, de annyira zsúfolt volt, hogy az állat alig tudott mozogni.

Az idős hölggyel a vasútállomáson találkoztunk, de nagyon zaklatott volt. Az állatvédők és a rendőrök megpróbálták meggyőzni: menjen haza és legyen jelen akkor, amikor az állatokat elviszik. A néni azonban hallani sem akart erről. Szerinte csak el akarják lopni tőle az állatokat, mint ahogy korábban is elvettek már tőle egy lovat. Egy, az állomáson tartózkodó helyi lakos szerint a történethez az is hozzátartozik, hogy bobai fiatalok egy csoportja már többször meglopta a nénit, aki azóta nagyon ellenségesen viselkedik mindenkivel.

Miután a szomszéd ház udvarából megbizonyosodtak a rossz körülményekről, néhány állatvédő átment az idős hölgy udvarába. Hamarosan meg is találták a lovat, és egyértelművé vált, hogy azonnal be kell avatkozni. A jászol mellett kacsákat is találtak, köztük egy elpusztult példányt is. A fiatal csikó látszólag nem volt alultáplált, de a közvetlen környezete egyáltalán nem ideális.

Dr. Gyöngyösi Adrienn szerint nagyon veszélyes az a hely, ahol a néni a lovat tartotta. – Az állatot egy kétméteres kötéllel kötötte ki. Lehet, hogy ezt már megszokta, de akkor is bármikor megfulladhatott volna. Úgy láttam, hogy kizárólag kukoricaszárat evett. Se egy szál szalmát, se egy szál szénát nem láttam még a környéken sem. Ez állatkínzás, mert nem az állat szükségleteinek megfelelően táplálták a csikót. Vizet sem láttam, csak egy véres löttyöt, amiben még béldarabok is úszkáltak. Úgy gondoltam, hogy ez a ló egy percig sem maradhat azon a helyen. Egyébként az állat fizikális állapota nem volt rossz – a patái nem voltak lenőve, és nem is volt sovány. Ez egy fiatal csikó, tehát az egyoldalú táplálás miatt rövid idő alatt bekövetkezhetett volna valamilyen maradandó egészségkárosodás. Azért nem volt sovány, mert mozogni sem tudott eleget. Egy ló napi 16 órát fut legelés közben.

Nagy Tímea, az egyik állatvédő szerint miután az alapítvány munkatársai értesítették a körülményekről, utána kiment ellenőrizni az esetet. – Akkor beszéltem is a tulajdonossal, aki agresszív volt és kiabált. Rá két napra az egyik kolléganőmmel is kijöttem, meg akartuk nézni a lovat, de nem engedett be minket a néni.

Katona Zoltán a közelben lakik, az idős néni tőle szokta a szénát is megvásárolni az állatok számára. Zoltán nem ért egyet azzal, ami történt. – A hölgyet hajnali öt órakor már látni lehet az utcán, ahogy a kullóján hordja a kukoricát az állatoknak. Azt elismerem, hogy mivel egyedül van a néni, nem tud már rendesen foglalkozni az állatokkal. De akkor sem kellett volna ezt a módszert alkalmazni, ráadásul úgy, hogy ő nincs is jelen – mondta el.

Nagy Tímea hozzátette, hogy a környéken rengeteg hasonló esetet tapasztalnak, de mindenhol problémát jelent a nem megfelelő állattartás. – Annak, aki arra panaszkodik, hogy drága egy állatot fenntartani, mindig ugyanazt mondom: nem kötelező. Ha viszont valaki állatot tart, akkor neki kötelezettségei vannak, melyek az állatvédelmi törvényben szerepelnek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!