Hírek

2014.11.28. 15:28

Megbocsátotta a feleség, hogy a férje felgyújtotta

Szombathely – Első fokon nyolc év börtönbüntetést szabott ki a bíróság arra a kemenesmagasi férfira, aki tavaly az otthonában benzint szétlocsolva a feleségét is fölgyújtotta.

Simon Erzsébet

A könnyeivel küszködve vallotta az utolsó szó jogán a Szombathelyi Törvényszék előtt álló vádlott pénteken: nem akarta megölni a feleségét, szereti őt, nem tud nélküle élni. Az asszony is megszólalt a tárgyaláson, bár korábban nem tett vallomást. Ő is sírva állította: biztos benne, hogy a férje megbánta a tettét, nem akart az életére törni; megbocsátott neki, és nem kívánja a megbüntetését. Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolta meg a Vas Megyei Főügyészség Cs. Gy.-t, aki tavaly szeptemberben kemenesmagasi otthonukban benzint locsolt szét a lakásban; jutott az üzemanyagból a konyhában tartózkodó feleségére is, saját magára is öntött, majd meggyújtotta az éghető folyadékot.

A férfi megelégelte az asszony féltékenységét, úgy gondolta, azzal vet véget a veszekedéseknek, ha lángba borítja  a házat, ahol aztán  meghalnak majd. A több mint harminc éve együtt élő, sokat vitatkozó házaspár mindkét tagja súlyosan megsérült. A nő a testfelületének 45 százalékán, a férfi a 27 százalékán égett meg. A következmény mindkettejüknél maradandó fogyatékosság. Az asszony meg is halhatott volna, de szerencsére gyorsan ki tudott menekülni az épületből, és szakszerű orvosi ellátásban is hamar részesült. A tárgyaláson a vád képviselője, dr. Hegedüsné dr. Katona Rozália a perbeszédében rámutatott: lelketlen, embertelen módon akarta megoldani a problémáikat  a férfi, a feleségének rendkívüli fájdalmakat okozott.

A tette a saját életének kioltása mellett a felesége élete ellen is irányult. Fegyházbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól, irányadóként a büntetési tétel – 10-20 év – középmértékét megnevezve. A vádlott ügyvédje, dr. Ipkovich György a szakértői véleményekre hivatkozott, miszerint védence alkoholtól is befolyásolt indulatos cselekménye nem személyre irányult, nem ölési szándék vezette. A férfi beteg, infarktusa volt, az előzetes letartóztatás ideje alatt 40 kilót fogyott. Enyhítő körülményként említette, hogy a családja megbocsátott, rendszeresen tartják vele a kapcsolatot, hazavárják. Méltányos elbírálást kért a törvényszéktől. Dr. Rácz József az ítéleti tényállást a vádirattal egyezően,  részben a vádlott, nagyobbrészt a tanúk és a szakértői vélemények alapján állapította meg.   Bűnösnek mondta ki Cs. Gy.-t: az enyhítő körülményeket nyomatékosan  figyelembe véve nyolc év börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki, hét évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a férfit.  Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a védő enyhébb minősítésért és enyhébb ítéletért jelentett be fellebbezést. Így a verdikt nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!