Hírek

2014.11.13. 16:15

Patkányirtás - Véralvadásgátló szert helyeznek a fészkekbe és a járatokba

Szombathely - Rágcsálóirtás kezdődött Szombathelyen. A város parkjaiban, patakpartokon, lakótelepeken véralvadásgátló szerrel ritkítják a patkányokat. Ez az állatvilág egyik legsikeresebb faja, amely kiválóan alkalmazkodott a városi élethez. Jelenlétükről sok lakossági bejelentés érkezik.

Véralvadásgátló szerekkel irtják a patkányokat a felszínen és a város csatornarendszerében. A szakemberek lakossági bejelentések alapján feltérképezték a leginkább fertőzött területeket, felkutatták a rágcsálók járatait, fészkeit. Ide helyezik el az irtószert, amely viaszos bázisú, ezért vízálló. Felirat figyelmeztet a kihelyezett patkányméregre, az alkalmazott hatóanyagra és az ellenszerre. Utóbbi a K1 vitamin, ami injekció formájában adható be szükség esetén kutyának, macskának, de akár embernek is.

Palkó László egy lakótelepi tömbháznál helyezi ki a szert. Fotó: Médiaközpont

Ha a patkány fogyaszt a méregből, két-három nap alatt elpusztul. Tizedik éve folyik átfogó rágcsálóirtás Szombathelyen, ezzel sikerül kordában tartani a szaporulatot. Idén sem magasabb a számuk a közterületeken, mint korábban, de koncentráltabban jelentkeznek. Mivel az áradás több patakparti fészket tönkretett, az állatok behúzódtak a lakótelepek közelébe. Világszerte jellemző a városokban a vándorpatkány jelenléte, szinte már teljesen kiszorította a házi patkányt. Jól alkalmazkodott az urbanizált környezethez, az ember közelségéhez. Széles tűrőképességű, mindenevő, rendkívül szapora állat: egy nősténynek akár 50 utóda is lehet egy évben. Földalatti járatrendszereket épít, éléskamrákat létesít.

– A fertőzésveszély a patkánnyal kapcsolatos legáltalánosabb aggodalom, pedig esetükben nem nagyobb a kockázat, mint más rágcsálók, vagy akár a macskák kapcsán – mondta el kérdésünkre Szinetár Csaba zoológus.

Intelligens állatról van szó, amely tanulékony, óvatos, és gyakran túljár az ember eszén, ezért csak a rájuk szakosodott szakembergárda képes irtani őket.

Az irtó cég gondoskodik az elhullott állatok összegyűjtéséről is, ezeket pedig veszélyes hulladékként kezelik. A patkánygyérítést ezen a héten elvégzik, a kihelyezett méreg maradékát december 27-28-án szedik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!