Hírek

2014.12.27. 07:34

Fehérbe öltözött a táj Vas megyében - Szinte az egész megyében havazik

Vas megye - Szombat estétől hétfő reggelig az ország nagy részén télies útviszonyokra, hófúvásokra lehet számítani az Útinform adatai szerint.

Bajdó Bettina

Pár óra leforgása alatt fehérré változtak Szombathely utcái, háztető, fái. Beköszöntött az igazi tél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint este 10 óráig 0,1 milliméternyi csapadék esett. Este fél 11 után már csak szállingózik a hó, a hőmérséklet mínusz egy Celsius-fok körül van. A szél északkeletire fordult, a legerősebb lökések 14 kilométer/órásak. Késő estére fehérbe öltözött a táj.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 21 órai összesítése alapján az ország nagy részén csapadékmentes az idő, de Vas, illetve Zala megyében, Keszthely közelében váltakozva havazik vagy szállingózik a hó.  A közútkezelő a  havazásban érintett területeken ütemezetten, folyamatosan végzi a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, így a főutak többnyire vizesek, nedvesek, helyenként még latyakosak vagy hókásásak. A havazásban érintett mellékutak nagyobb része szintén vizes, de ott is vannak olyan szakaszok, ahol időszakosan havas-hókásás burkolatra számíthatnak az autósok. A hőmérséklet mínusz három és plusz három fok között változik. A látási viszonyok jók, de Vas megyében ködfoltokra vagy párásságra is lehet számítani.

 

Havas utak - Szombathelyen három centiméter hó esett

Reggel hét órakor mínusz három Celsius-fokot mutatott a hőmérő a vasi megyeszékhelyen, a szél északnyugatira fordult. A legerősebb széllökések elérték a 17 kilométer/órát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. reggeli jelentése szerint az ország nagy részén már csapadékmentes volt az idő, de Vas, Zala és Heves megyében szállingózott a hó. Szombathely környékén három centiméter hó esett. A főutak az ország nagy részén vizesek, nedvesek, Szombathely, Körmend és Vasvár közelében havasok. A mellékutak szintén havasak, latyakosak, hókásásak, csúszósak.

A látási viszonyok jók, Vas megyében ködfoltok alakultak ki, itt 100 és 300 méter között változott hajnalban a látótávolság.

Kőszeg környékén esett a legtöbb hó

Kőszeg közelében 10 centis hó esett az éjjel, Söpte környékén pedig hat centimétert mértek az önkéntes megfigyelők. Jákon öt, Csákánydoroszlóban pedig egy centiméter volt a hó vastagsága.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) önkéntes megfigyelői sem pihennek. Reggel kilencig Peresznyén nyolc centiméternyi hó hullott, a látótávolság egy és öt kilométer között változott.  Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője, állomásvezető is küldött összesítést az éjjeli helyzetről. A megfigyelései alapján Szombathelyen hat centiméternyi hó esett, a 24 órás csapadékmennyiség három milliméternyi volt.

 

Az első hó a dimbes-dombos kisvárosban

Az idei első hó a Hegyhátat is szépen betakarta. Mérésünk szerint 5 centiméter hó esett, amely egyelőre semilyen fennakadást nem okozott. Felvételeink péntek este és szombat reggel készültek. Fotó: Vincze Kornél.

 

Téliesek az útviszonyok Körmend környékén

Az Útinform legfrissebb adatai szerint a Dunántúl nyugati, délnyugati területein változóan felhős az ég, másutt többnyire derült idő van. A felhős területeken elszórtan szállingózik, Vas, Zala, valamint Hajdú-Bihar és Szabolcs megye egyes részein eddig több centiméternyi hó hullott.

A Dunántúl nagy részén, valamint a középső és keleti országrészben többfelé nedvesek a gyorsforgalmi utak és főutak, másutt szárazak. A Körmend, Zalaegerszeg és Keszthely környéki alsóbbrendű utakon téliesek az útviszonyok. Ezekben a térségekben a közútkezelő több tucat munkagépe dolgozik a síkosságmentesítési munkákon, fennakadásról, balesetekről egyelőre nem érkezett bejelentés. A hőmérséklet országszerte fagypont alatt alakul, mínusz hat és nulla Celsius-fok közötti értékeket mértek.

A látási viszonyok országszerte kielégítőek. Alapvetően gyenge a légmozgás, de az északkeleti országrészben élénk lökések kísérik az északi szelet. Szombathelyen reggelre csendesett a szél, kilenc órakor a legerősebb széllökés három kilométer/óra volt. A hőmérséklet mínusz három fok.

Gyermeki örömök

A gyerekek legnagyobb örömére még délelőtt is hólepel borította a kertek, rétek nagy részét, így a legtöbb helyen a megyében lehetett hócsatát vívni.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta, hogy a szolgálat honlapján bárki böngészheti a friss adatokat. Ezekből kiderül többek között az is, hogy Szalafőt, Gasztonyt reggelre már hólepel borította, Jákon öt centiméter hó esett, Kercaszomoron viszont hófoltok láthatók.  Szombathelyen időközben délkeletire fordult a szél, a hőmérséklet mínusz két fok.

 

Estétől komoly havazás várható

Bár fél egykor előbújt a nap Szombathelyen, estétől komoly havazás várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint este a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdődik havazás, ami éjszaka az egész Dunántúlra, illetve az ország középső és a déli megyéire is átterjed.

Vasárnap estig a Dunántúl nyugati és déli részén 15 centimétert meghaladó hóréteg alakulhat ki, a Dunántúl többi részén 5-15 centiméter várható. A havazást helyenként erős szél is kísérheti, a legerősebb széllökések elérhetik a 70 kilométer/órát.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a téliesre fordult időjárásra tekintettel csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen továbbá a téli gumi használata és a megfelelő fagyálló folyadék is!  Arra kérik a közlekedőket, hogy készítsenek az autóba takarót, ivóvizet, elemlámpát, valamint feltöltött mobiltelefont. Indulás előtt pedig tájékozódjanak az útviszonyokról, valamint az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról!

A téli időjárásból adódóan az utak a megye területén jelenleg nedvesek, csúszósak, ezért kérik a közlekedésben részt vevőket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a megváltozott útviszonyokra.

Szlovéniában – az ottani hatóságok jelzése szerint – szombatról vasárnapra virradó éjszaka szintén komoly havazás várható. Az autópályákon fennakadások fordulhatnak elő, helyenként forgalomkorlátozásra kerülhet sor, ezért arra kérjük a teherautóval, illetve kamionnal közlekedőket, hogy útjukat még szombat este előtt fejezzék be.

Még gyenge a légmozgás

Az Útinform délutáni jelentése szerint a Dunántúl nyugati, délnyugati területein, valamint az ország északi részén helyenként továbbra is változóan felhős az ég, másutt azonban többnyire derült az idő. Az autópályák, a fő- és mellékutak burkolata a legtöbb helyen száraz vagy felszáradóban van. Sónedves szakaszok Zala, Vas és Hajdú-Bihar megye szinte teljes területén lehetnek. A hőmérséklet mínusz három és plusz három Celsius-fok közötti értékeket mutat. A látási viszonyok országszerte kielégítőek.

Alapvetően gyenge a légmozgás, de az északkeleti országrészben élénk lökések kísérik az északi szelet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Szombathelyen délután négy órakor mínusz egy fokot mutatott a hőmérő. A szél délkeleti irányból fújt, a legerősebb lökések 18 kilométer/órásak voltak.

Beborult az ég

Kőszegen öt óra után mínusz 1,9 Celsius-fokot mértek, a látótávolság egy és öt kilométer között változott. Szombathelyen öt órakor nulla fokot a hőmérő, délkeleti szél fújt, a legerősebb lökések elérték a 35 kilométer/órát. A hóvastagság négy órakor még négy centiméter volt. Sitkén és Sárváron negyed hat után szállingózott a hó, míg Répcelakról hózáport jelentettek. Ez utóbbi helyen a hőmérséklet mínusz 0,7 fok volt. A megye többi részén fél hatkor borult volt az ég.

Riasztás a hófúvás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki gyenge hófúvás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye egyes térségeire. Az előrejelzés szerint a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. A megyében jelenleg a sárvári és celldömölki járásban van érvényben a riasztás. Vasárnapra már másodfokú riasztás van érvényben az egész megyére. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó friss hó várható.

Az Útinform legfrissebb jelentése szerint a Dunántúl északi felén többfelé változó intenzitással esik a hó, egyelőre azonban mind a gyorsforgalmi, mind pedig a fő- és mellékutak jól járhatók. A havazásban érintett nyugati megyékben a síkosságmentesítés nyomán többfelé nedves az utak burkolata, máshol általában száraz felületen autózhatnak. A hőmérséklet a nyugati országrészben fagypont közelében alakul, jellemzően mínusz kettő és plusz egy Celsius-fok közötti értékeket mérnek. A látási viszonyok országszerte kielégítőek. Alapvetően gyenge a légmozgás, de a nyugati országrészben élénk lökések kísérik a délies szelet.

Szinte az egész megyében havazik

Szombat estétől hétfő reggelig az ország nagy részén télies útviszonyokra, hófúvásokra lehet számítani az Útinform adatai szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint vasárnap virradóra a Dunántúlon, majd napközben egyre inkább az ország déli, délnyugati felén kell számítani havazásra. A legtöbb hó - akár 15-20 centi is - Zala megyében, Somogy déli felén, Baranyában és Bács-Kiskun megye déli felén hullhat. Egyre többfelé megerősödik, délutántól nyugaton és északkeleten viharossá fokozódik az északi-északkeleti szél, mely a havazás által érintett területeken hófúvásokat is okozhat. Hajnalban mínusz egy, mínusz hét, napközben mínusz három és plusz egy Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Az Időkép szerint a Dunántúl nyugati és északnyugati területein már most is változó intenzitással havazik. Ezekben a megyékben már most folyamatosan dolgoznak a közútkezelő munkagépei, elsősorban síkosságmentesítési munkákat végeznek, nagyobb fennakadásról vagy a közlekedést jelentős mértékben zavaró eseményről nem kaptak egyelőre bejelentést.

Szombathelyen este nyolc órakor nulla fokot mértek, délkeleti szél fújt, a legerősebb lökések elérték a 21 kilométer/órát. Az Időkép adatai szerint nyolc óra után Kőszegen és Bükön havazott, Szombathelyen, Magyarnádalján szállingózott a hó.

Havazik Szombathelyen

Az Útinform esti jelentése szerint a Dunántúlon, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye nagy részén, valamint Esztergom és Vác környékén szállingózik a hó, míg Mosonmagyaróvár, Szombathely és Veszprém térségében havazásra kell számítani. Ebből adódóan vizesek, nedvesek a fő- és a mellékutak.

A hőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt van. A látási viszonyok kielégítőek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Szombathelyen este kilenc órakor még mindig nulla Celsius-fokot mutatott a hőmérő. A szél délire fordult, erősödött is. A legerősebb széllökés 33 kilométer/óra volt. Az Időkép adatai szerint az egész megyében szállingózik vagy esik a hó.

Tavaszból a télbe - olvasói fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!