Hírek

2014.12.04. 18:30

Hét település kaphatja meg a hűség falva kitüntető címet Vas megyében

Budapest - Hét település kaphatja meg a hűség falva kitüntető címet Vas megyében. Az erről szóló törvényjavaslat általános vitája csütörtökön volt.

Cseszkó Tamás

- Állhatatosak maradtak, mert tudták, hogy a haza az övék. Állhatatosak maradtak és a dolgok megváltoztak. Állhatatosak maradtak, és három esztendő után a falu, ahol az otthonuk állt, visszatérhetett a hazába. Visszaszerezték, megmentették közös hazánknak, és visszaszerezték közös hazánkat saját maguknak is - fogalmazott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a parlamentben a hűség falvairól szóló törvényjavaslat általános vitáján. A honvédelmi miniszter kezdeményezéséhez Ágh Péter országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár is csatlakozott, így indítványozták, hogy Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa és Ólmod településeket nyilvánítsák a hűség falvainak.

- E községek polgárai bátorságuknak és kitartásuknak köszönhetően megváltoztatták a történelmet, és megtartották otthonukat a hazában utalt Hende Csaba azokra, akik nem fogadták el, hogy elcsatolták őket Magyarországtól. Néhány községnek sikerült a trianoni béke után hazakerülnie. Hazakerülhettek, mert azt mondták, hogy igen, mi Magyarországhoz tartozunk. Kimondták horvátként, kimondták németként, kimondták az anyanyelvükön és kimondták magyarul. És ragaszkodtak ehhez a kimondott szóhoz akkor is, amikor zaklatták őket, amikor megkínozták őket, és amikor egyik vezetőjüket meg is gyilkolták hangzott el. A kormány támogatja az előterjesztést - jelentette be Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár, majd a pártok képviselői szóltak hozzá a napirendhez. Gyopáros Alpár az egykori szentpéterfai kántortanító dédunokájaként nagy örömmel és megilletődöttséggel szólt hozzá a napirendhez. Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei országgyűlési képviselőjeként üdvözölte a törvényjavaslatot. Azt gondolom, hogy az a bátorság, az a hit, az az elkötelezettség, amely megnyilvánult a fegyveres küzdelmek résztvevői, a szervezett ellenállásban részt vevők és a falvak lakosságainak részéről, mindenképpen elismerésre méltó, hiszen ezek az értékek sajnos a mai világunkban kiveszőben vannak fogalmazott Bana. Választókerületemből Ólmod is bizonyította hűségét fogalmazott Ágh Péter fideszes országgyűlési. Amikor beszámoltam az előterjesztésről Hergovich Vincének, Ólmod polgármesterének, büszkén osztotta meg velem, hogy mely nemes falubeliek szervezték az eseményeket. Vezetőjük néhai nagyapja, Hergovich Márton községi bíró volt. Az 1898-ban Ólmodon született gazdálkodó már az első világháborúban élen járt a vitézségben. A 13. tüzérezredhez vonult be, az orosz majd az olasz fronton küzdött, szolgálataiért Károly császári és királyi vitézségi érdeméremmel tüntették ki idézte fel a korabeli eseményeket a képviselő. A vitán kiderült, minden párt támogatni fogja a javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!