Hírek

2014.12.22. 18:21

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

Szombathely – Ma már mindent lehet készen kapni, bejglit is, halászlét is, de azért szenteste nem ez az általános. Ezerötszázból már megvan egy halászlé, pedig a hal ára húsz százalékkal nőtt, a dió és a mák meg mindig is drága volt.

Budai Dávid

A karácsonyi asztal legfontosabb összetevői a hal, a mák, a dió és a szaloncukor. Kíváncsiak voltunk a választékra, az árakra és az idei keresletre. Minden konyha kiindulópontján, a piacon néztünk körül először, ahol gyorsan meg is lepődtünk a kevés vásárlón, de aztán hamar lett magyarázat.

Molnárné Helyes Ibolya a karácsonyi ünnep legnépszerűbb halával, egy méretes ponttyal. Ilyenkor hatalmas a kereslet. Fotók: Szendi Péter

Valami kommunikációs hiba csúszhatott be, mert több árus is panaszkodott, sokan nem tudták, hogy hétfőn is nyitva a piac. Pedig nyitva volt, és áru is volt bőségesen. Kezdjük a hallal. A piacon többféle halat is vehetünk, nem csak pontyot, de természetesen a karácsony hala a ponty. Kiss Györgyné a piac nyitása óta árul halat, így mindent tud a halakról, és azok elkészítéséről. Sokan fordulnak hozzá jó tanácsért, de komplett receptért is. Mint elmondta, az elmúlt évhez képest húsz százalékkal kúsztak feljebb az árak, de ez a keresleten nem látszik, nincs visszaesés az eladásban. Ebben az időszakban rengeteg halat adnak el, és nem csak a ponty fogy, aminek kilója ezer forint körül van. Sokan vásárolnak harcsát és lazacot is, és a halászlevet is egyre gyakrabban vegyesen főzik.

Lendvai Lászlóné szerint a dió minden évben jobban fogy, mert a diós bejgli a népszerűbb, bár ő a mákost szereti jobban.

Mivel a piacon nem találtunk élő halat, gyorsan kerestünk egy boltot, ahol árulnak. 890 forintért adják annak a halnak a kilóját, amelyet magunk választhatunk ki miközben az gyanútlanul úszkál az akváriumban. Élve azonban már nem vihetjük haza, hiszen december tizenhetedike óta ezt törvény tiltja. A karácsonyi időszakban, napi két-három mázsát is eladnak. Halászlékockát 219 forintért találtunk, és a sűrítmények árai is kétszáz forint körül vannak, tehát mindent egybevetve 1500 forintból már kijön a halászlé egy négytagú családnak. Ugyan felér egy szentségtöréssel, agglegények, időzavarban lévők, akár készen is vehetnek halászlét, mi 1699 forintért találtunk ilyet.

Kiss György elmondta, évek óta a zselés a legnépszerűbb.

A mák és a dió forgalma is megnő ebben az időszakban, de mint Lendvai Lászlónétól megtudtuk, a dió mindig is jobban fogyott, mert a diós bejgli a népszerűbb. A piacon a dió kilója minimum 2000 forint, a mákhoz olcsóbban 1200-1600 forintért juthatunk hozzá, nagyjából a tavalyi áron. Mi egy boltban találtunk 996 forintért is, ami olcsóbb, mint a piacon, viszont a darált mák kilójáért 2145 forintot kell fizetni. Sőt, előre gyártott bejglitöltelék is van forgalomban 1200-2000 forintért, viszont a kényelemért cserébe itt nagy árat fizetünk, mivel a mák-dió aránya mindössze 30 százalék, a többi meg minden más. Persze készen nemcsak halászlevet, hanem bejglit is vehetünk 499 forintért.

Szaloncukorból az árak és a fajták is meglepő változatosságot mutatnak, lehet kapni 2000 forintért, de akár 800 forintért is egy kilót. Kiss György elmondta, a zselés szaloncukortól nem lehet elvenni az első helyet, ez a kedvenc évek óta. Öt-hat éve pedig már annyi ízesítésű cukorka van, hogy felsorolni is nehéz: tojáslikőrös, baileys-es, feketeerdős, banándesszertes, gumicukros, alkoholos meggyes, szilva-fahéjas, banános, marcipános, tejkaramellás, és persze a zselés, azonban a lista korántsem teljes.

Bíró Adriánnal a karácsonyi gasztro-nyomozáson futottunk össze, aki elmondta náluk hogyan is néz ki a hal-bejgli-szaloncukor kérdés. A halért, mint elmondta ő nincs oda, viszont édesapja egy halászlét mindig főz, amihez a halat előre csomagoltan veszi. A bejglit édesanyja süti, de például tavaly készen vették, idén a kérdés még nem eldöntött. Szaloncukorból sokfélét szeret, a zselés is dobogós, de az első helyen a krémmel töltött szaloncukor áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!