Hírek

2015.01.11. 18:40

Az orvos szerint a dohányzás nemcsak tüdődaganatot okozhat, hanem COPD-t is

Szombathely – Naponta 60-80 szűrést végeznek el a tüdőgondozóban: a tüdőszűrés a negyven év felettiek számára évente ajánlott.

Lisztmayer Zsófia

A szombathelyi Tüdőgondozó és Tüdőszűrő a hét minden munkanapján nyitva tart. Ha beutalóval megy valaki a szakvizsgálatra, akkor időpontot is kell egyeztetni, a visszajáró betegek számára azonban elég az előjegyzés. A tüdőszűrésre viszont egyáltalán nem kell időpontot kérni, ugyanis gyorsan megtörténik a vizsgálat.

Dr. Huszár Hermina, a tüdőgondozó vezetője elmondta: a jelenlegi jogszabályok azt írják elő, hogy csak abban az esetben kötelező a harminc év feletti lakosság évenkénti tüdőszűrése, ha 25 százezrelék feletti volt a TBC előfordulása vagy 15 százezrelék a Koch-pozitív TBC-s betegek aránya az előző évben.

– Ez azt jelenti, hogy csak akkor lenne szükség a harminc év feletti lakosság évenkénti szűrésére, ha százezer lakosból huszonöt TBC-s beteg vagy tizenöt Koch-pozitív beteg lenne.

Nagyné Hegedűs Judit röntgenfelvételt készít a páciensről.

– Szerencsére Magyarországon évek óta nagyon jó a járványügyi helyzet, ezért nem indokolt, hogy a korábbi évtizedekhez hasonlóan a harminc évnél idősebb lakosságot évente berendeljük a szűrésekre. A TBC-s betegek száma az elmúlt évtizedekben nagymértékben lecsökkent a kezelési lehetőségek és a szűrések miatt – emelte ki dr. Huszár Hermina.

Ha valakinek valamilyen tüdőbetegségre utaló panasza van, a háziorvostól kell beutalót kérnie a tüdőgondozóba, ahol a röntgenfelvétel mellett légzésfunkciós vizsgálatot, ha pedig szükséges, akkor allergiatesztet is végeznek. A tüdőszűrő vizsgálat során készült röntgenfelvételt két tüdőgyógyász szakorvos értékeli ki. Amennyiben bármilyen gyanúsat látnak a felvételen, akkor visszahívják a beteget és kivizsgálják.

A tüdőgyógyász hozzátette, hogy negyven év felett évente egy tüdőszűrés Országos Egészségbiztosítási Pénztári (OEP) támogatással jár. Negyven év alatt viszont térítésköteles a vizsgálat, 1700 forintba kerül. Vannak viszont olyan rizikócsoportok – többek között a hajléktalanszálló lakói és dolgozói, a fogvatartottak és a börtön munkatársai, a szociális munkások, az egészségügyben dolgozók közül pedig különösen a patológiai és a sürgősségi osztály munkatársai –, amelyeknek javasolt az évenkénti szűrés: Tizennyolc éves kor alatt nem szükséges a szűrés, kivéve azoknak a diákoknak, akik valamilyen speciális munkát végeznek. Ebben az esetben a röntgenvizsgálat elvégzéséhez szülői beleegyezés is kell. A gondozott betegeknek és a háziorvosi beutalóval érkezőknek ingyenes a vizsgálat. A negyven év feletti korosztály közül elsősorban azokat várják a tüdőgondozóban, akik dohányoznak, mert a tüdődaganatok száma különösen a dohányzó személyeknél emelkedik.

Dr. Huszár Hermina hangsúlyozta, hogy a dohányzás nemcsak tüdődaganatot okozhat, hanem COPD-t is, amely a tüdő és a légutak idült, légúti szűkülettel járó gyulladásos betegsége.

– A COPD már népbetegségnek számít, Magyarországon körülbelül 4-500 ezer beteget tartanak nyilván, akiknek körülbelül a 90-95 százaléka dohányzik. Nemcsak a dohányzás okozhatja a betegséget, hanem bármilyen tüdőt károsító gázok és porok is. Legalább 10-15 évig „kell" dohányozni ahhoz, hogy a betegség kialakulhasson. A COPD köhögéssel, köpettermeléssel és fulladással jár – mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!