Hírek

2015.01.16. 17:00

A héten történt: botrány az iskolában a zenekarnál és a devizapiacon

Vas megye - A hét jelentős eseményeit gyűjtöttük össze.

Nagy Ildikó

Botrány az iskolában?

Valóban pénzzel váltották ki a diákok az egyeseket?

Szombathely – Egy diák készítette azt a tanórai videót, amiből az derül ki, meg lehetett vásárolni a tanulmányi előnyöket a Savaria Szakképző Iskolában. Az iskolaigazgató, Somogyi Tamás azt mondja, ez decemberi ügy, ő már lezárta. Úgy fogalmaz: „a félreértésre okot adó osztálypénzszedési gyakorlat” már tavaly decemberben tudomására jutott, és már akkor megszüntette. Érdekes, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ most kezdett vizsgálódni. Amíg az eljárás tart, Fodor István tankerületigazgató nem nyilatkozik. Ki készíthette a videót, és ki küldhette el a sajtónak? – kérdeztük Somogyi Tamás igazgatót, aki azt felelte, tudja, ki készítette, de azt nem, hogy ki küldte el, és azt sem, hogy ki szólt a KLIK-nek. Nyugodtan tanít-e tovább a pedagógus az iskolában, és ő nyugodt-e? Azt mondta, igen, állnak a vizsgálat elébe. 

Részletek:

Valóban pénzzel váltották ki a diákok az egyeseket?

A tanár célja az volt, hogy a diák nem kapjon rossz jegyet

A Savaria iskola tanulói elítélik a lejáratást

 

 

Építész az év embere

Vasvár – Idén is megválasztották az év emberét. A megtisztelő címet ezúttal Egri Balázs építészmérnöknek ítélték oda. A megyebálok felelevenítését dr. István Lajos professzor kezdeményezte 1998-ban. Azóta minden esztendőben megrendezik a farsangi időszak nyitó bálját. A mulatság egyik jelentős hagyományos eleme már az Év vasi embere cím átadása. Az elmúlt 17 év alatt 19 díjat adtak ki, mert két alkalommal két első helyezettet választottak a tíz jelöltből. Még sosem kapta építészmérnök az Év embere díjat, idén Egri Balázs érdemelte ki. – Nagyon meglepett a díj, nagy megtiszteltetés, és továbbinspirál – mondta kérdésünkre a díjazott. – Úgy érzem, hogy ezt a címet nemcsak én kaptam, hanem valamennyi vasi építész, aki azt szeretné, hogy a megye épüljön, szépüljön. 

Részletek: Egri Balázs építészmérnök az "Év embere" Vas megyében


Átvilágítják a zenekart


Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azonnali vizsgálatot rendelt el a Savaria Szimfonikus Zenekarnál. Sajtóértesülésekből úgy tudni, hogy elsősorban a nyári Iseumi játékok gazdálkodását vizsgálják. Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus zenekar igazgatója, aki az ellenőrzés ideje alatt szabadságon tartózkodik, nyilatkozott az ügyben. Elmondta: a zenekar működését a vizsgálat nem érinti. Vasárnap a Művészetek Palotájában lépnek fel, január végén pedig egyhetes vendégszereplésre utaznak Párizsba.

Részletek: Botrány a zenekarnál?

 

Mérei Tamás zenekar-igazgató
Fotó: Archív

Elzárás a semmiért?

Nem a neki szánt végzést postázták

Sárvár – Tévedésből nem a neki szánt végzést küldte ki a bíróság Borosné Bogdán Rozáliának, aki megijedt, hogy elzárás vár rá.A Sárváron élő Rozália 14 éves fia tavaly novemberben egy követ dobott egy Újsziget utcai társasház falának, és ezzel 5 ezer forintos kárt okozott. Egy szemtanú rendőrt hívott, a gyerekcsínyből pedig rend-őrségi, majd bírósági ügy lett. A fiút figyelmeztetésben részesítette a bíróság, az erről szóló végzést ki is postázták. És tévedésből egy másikat is – három példányban –, amiből Rozália azt olvasta ki, hogy egy be nem fizetett szabálysértési bírság miatt két napra elzárhatják. Azóta kiderült, hogy a Szombathelyi Járásbíróságon került homokszem a gépezetbe, és tévedésből egy másnak szánt végzést küldtek ki az asszonynak és a fiának.
Részletek itt

 

Borosné Bogdán Rozália nem követett el szabálysértést, ezért érthető, hogy megijedt, amikor elolvasta a végzést
Fotó: Szendi Péter

 

Nyugatra szöknének

Az elmúlt hétvégén több illegálisan az országban tartózkodót ellenőriztek a rendőrség munkatársai. Információink szerint a múlt héten Párizsban történt gyilkosságok hatására gyakoribbá válnak majd a közúti ellenőrzések Vas megyében is. A hétvégén három akció is volt. A közel-keleti országokból menekülők többsége Magyarországon keresztül próbál Nyugat-Európába eljutni. Évről évre egyre több migráns érkezik az országba: a legtöbben Szíriából és Afganisztánból jönnek, de az elmúlt időszakban a Koszovóból jövők száma is növekedett. A sikeres és hatékony ellenőrzésekhez azonban rengeteg tapasztalatra van szüksége a határrendészet munkatársainak. Leginkább azért, mert a Magyarországon is átvezető út az egyik legnépszerűbb azoknak, akik Nyugat-Európába menekülnének. Az országba érkező menekültek pedig évről évre többen vannak. 

Cikkeink a témában:

Egyre több a menekült: kétéves gyermeket is találtak a hétvégén Szombathelyen

Menekülte tranzitországa lettünk

Illegális migránsok őrizetbe vétele

Egyre több illegális határátlépő próbál Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutni: Szíriából és Koszovóból is jönnek
Illusztráció: Szendi Péter


Szabadesésben a forint


Fekete csütörtök a frankban törlesztő autóhiteleseknek

Példátlan árfolyamemelkedést produkált a svájci frank. Eltörölték az árfolyamgátat.Mindenkit meglepett az árfolyamgát eltörlésének a híre, aminek következtében a frank árfolyama meredeken emelkedni kezdett, ezzel egyidőben a forint hatalmasat zuhant a svájci frankhoz képest.Elemzők szerint az árfolyamingadozás komoly károkat okozhat a bankrendszernek. A lakáshitelesek úgy látszik, nagyon jól jártak a forintosítással, viszont az autóhitelüket devizában törlesztők, most nagyon ráfizethetnek. Szombathelyen is sokan hallottak a svájci frank példátlan megerősödéséről, de az általunk megkérdezettek azt mondták, az ő életükre nincs közvetlen befolyással a hír. Elemzők szerint a forint gyengülése hosszú távon az üzemanyagárak megemelkedésével járhat.

Cikkeink az árfolyamgátról:

Szabadesésben a forint

Így reagáltak szombathelyiek az árfolyamgát eltörlésére



Nyolc évre ítélték az ágyneműtartós gyilkost

Szombathely – Nyolc év fogházbüntetésre ítélték Sch. Lászlót, aki 2010-ben féltékenységből fojtotta meg barátnőjét.Szerda délelőtt tárgyalta dr. Varga Roland tanácsa a Sch. László emberölés bűntette miatt indult ügyét, amelyben ítélet is született. A vád szerint a vádlott négy éve Szombathelyen féltékenység miatt megfojtotta barátnőjét, majd a holttestet az ágyneműtartóba rejtette. A hivatalos jelentés szerint a sértett halála erőszakos okból, a nyak lágyrészeinek megragadása, leszorítása következtében elszenvedett fulladás miatt következett be. A vádlott a holttestet lepedőbe csavarta, kábellel átkötötte és az ágyneműtartóba helyezte. Menekülése közben balesetet szenvedett, a súlyos agysérülése miatt pedig a kórházból nem a büntetés-végrehajtási intézetbe, hanem otthonába bocsátották, ahol szülei gondoskodtak a fiatalemberről, illetve több alkalommal szakértők vizsgálták meg. Az ügyet már tárgyalták, ám akkor nem született ítélet.Tegnap, a kora délutáni ítélethirdetésen elhangzott, hogy a bíróság első fokon nyolc év fogházban letöltendő büntetésre, valamint nyolc év közügyektől való eltiltásra ítélte a fiatalembert. Az ítélet ellen fellebeztek.

Ítélet születhet az ágyneműtartós gyilkos ügyében

Nyolc évre ítélték az ágyneműtartós gyilkost

Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!