Hírek

2015.01.08. 14:01

Egészséges feledékenység? - Az egészségpénztári ügyfelek többsége azonosította magát

Azokat az egészségpénztári ügyfeleket, akik nem azonosították magukat személyesen tavaly december 31-éig, kellemetlen meglepetés érheti. Szombathelyen öt gyógyszertárat kérdeztünk meg, de csak egyben fordult elő elvétve egy-két eset, amikor az ügyfél nem tudta használni a kártyáját.

Budai Dávid

Kellemetlen meglepetés érheti azokat a feledékeny egészségpénztári ügyfeleket, akik tavaly év végéig nem azonosították magukat személyesen az egészségbiztosítási pénztáruk ügyfélszolgálatánál. Előfordulhat ugyanis, hogy nem fog működni az egészségpénztári kártyájuk, amikor használni szeretnék. Az azonosítási kötelezettség teljesítésére a pénzmosás elleni törvény rendelkezése miatt kellett sort keríteni. A napokban Czöndör Gyula, a Magyar Pénztárszövetség elnöke nyilatkozott erről. Elmondta: a tapasztalat szerint az egészségpénztári tagok 75-80 százaléka eleget tett az azonosítási kötelezettségnek. Az azonosításhoz be kellett menni az egészségpénztár ügyfélszolgálatára, és a pénztári tagsági adatokat, valamint a személyi igazolvány adatait kellett egyeztetni az ügyintézőkkel. Az elnök elmondta: azoknak, akik kártyás fizetésre használják az egészségpénztári kártyát, és nem regisztráltak újra, nem fogadja el az elektronikus rendszer a kártyájukat, mert letiltották azt. Azonban ez csak addig okoz problémát, amíg nem tesz eleget az ügyfél az azonosítási kötelezettségének. Közben sem veszik el a befizetett pénze, és a kártya is működni fog, mihelyt megtörtént az adatok egyeztetése.

Egyre elterjedtebb az egészségpénztári kártya használata, ami érthető, hiszen húszszázalékos adókedvezményt lehet érvényesíteni. Öt szombathelyi gyógyszertárban érdeklődtünk arról, voltak-e feledékeny betegek. Egy patika kivételével még nem találkoztak ilyen esettel idén. Ennek oka lehet az is, hogy január elején még sokan nem is használták kártyájukat, így előfordulhat, hogy csak később, az év első gyógyszervásárlásainál derül ki a mulasztás. Dr. Dudus Károly Balázs, a Gondviselés Gyógyszertár vezetője elmondta: elvétve ugyan, de náluk idén már fordult elő olyan eset, hogy egy ügyfél nem tudta használni egészségpénztári kártyáját, mivel a rendszer letiltotta azt. Ha bárkivel előfordulna hasonló eset, nem kell megijedni, mivel bármikor megejthető az azonosítás a zökkenőmentes kártyahasználat érdekében.

A hazai bejegyzésű gazdasági társaságok és egyéb jogi személyek, például az alapítványok és egyesületek képviselőinek is nyilatkozniuk kellett a számlavezető banknál a tényleges tulajdonos személyéről. – Ha ezt elmulasztották, akkor a törvény előírása alapján január elsejétől az érintett cég számlájáról nem lehet tranzakciókat, megbízásokat indítani. A korábban adott megbízások, köztük csoportos beszedések változatlanul élnek, azokat végrehajtja a bank, csak újabb megbízást nem fogad el egészen addig, amíg a tényleges tulajdonos azonosítása nem történt meg – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Hozzátette: sok hitelintézetnél elektronikusan is kitölthető a tényleges tulajdonosi nyilatkozat, ha a nyilatkozó egyértelműen azonosítható az internetbanki felületen.

A mulasztás ez esetben sem jár szankcióval, az azonosítás bármikor megtehető utólag is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!