Hírek

2015.01.09. 20:05

Egyre több a pecás Vas megyében

Közel 400 fővel nőtt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének taglétszáma 2014-ben, megközelítve ezzel az 5000 főt. Milyen volt az évük?

Merklin Tímea

– 2014-ben számos jogszabályváltozás történt, a Vas Megyei Horgász Szövetség új jegyeket is bevezetett. Az első év tapasztalata az, hogy viszonylag problémamentesen történt meg az átállás – tudtuk meg Puskás Norberttől, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnökétől.

– Az idei évben a legfontosabb információ, hogy a tavalyi esztendőben engedélyt váltott horgászok az állami fogási naplóikat legkésőbb 2015. február 28-áig adhatják le az egyesületünkben. Amennyiben ezt elmulasztják a 2015-re érvényes állami jegyet kizárólag kétszeres áron vásárolhatják meg.

A szövetség által a tavalyi évben először kiadott „három tó +folyóvizek” jegy, valamint a csak folyóvizekre érvényes engedély nagyon kedvelt volt, így azok az idén is kaphatóak lesznek. A háromtavas jegy eladási statisztikája alapján már egyértelműen tudták vizsgálni, hogy mely horgásztavak a legnépszerűbbek a pecások körében.

Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége elnöke egy „jó fogással” (Fotó: SEVMSZ)

A horgászok által legkedveltebb tavakon a hagyományos három pontytelepítés mellett volt már a tavalyi évben terven felüli negyedik telepítés is. Hogy miből? Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta:

– A szövetség tagegyesületeiben a horgászok száma 374 fővel nőtt, elérve ezzel a 4886 főt. Az éves szövetségi területi jegyekből is 217 darabbal több fogyott. Természetesen ezen növekményekből és a szövetség által a tavalyi évben elnyert uniós támogatásokból valósultak meg a horgászvizeinken a többlettelepítések. Azon dolgozunk továbbra is, hogy tovább növelhessük horgászvizeink halállományát.

A vasi horgászjegyek típusában és árában jelentős változás nem lesz az idén.

– A Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának év végi hatékony, a szövetségünkkel együttműködő munkájának köszönhetően az országban ismét az elsők között Vas megyébe érhetőek el az állami horgászati okmányok, így a horgászengedélyek kiváltása már december végétől problémamentesen megkezdődött a tagegyesületeinkben. Az előző évek hagyományaihoz hasonlóan január 20-áig mindenki kedvezményesen válthatja meg a vasi éves területi jegyét – mondta az elnök.

– A nehezebb anyagi helyzetben lévő horgászok idén is három részletben vásárolhatják meg a területi engedélyüket. A munkavállaló pecásoknak a szabadidő alszámlával rendelkező SZÉP kártyás, Erzsébet-ajándékutalványos fizetés is megoldott területi jegy vásárlás esetén.

A helyi horgászrendben 2015. január elsejétől néhány változás történt, amelyek közül a legfontosabbak: a Marcal folyó vasi szakaszán a napi mennyiségi kvóta szerinti halzsákmány megtartása engedélyezett lett. A sporthorgászok által nagyon kedvelt „fogd meg és engedd el” típusú Abért II. tó melletti Abért I. tavon is lehet már horgászni. A nagyobbik tavon kizárólag békés halakra lehet horgászni, míg a kisebbik tavon kizárólag egyágú, lenyomott szakállú vagy szakáll nélküli horoggal lehet – műcsalival – pergetni és legyezni. A hal megtartása továbbra sem engedélyezett.

A Rába folyó (nicki) kenyeri holtágán történő horgászat szigorúan tilos, mert a Halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény alapján kíméleti terület lett az idei évtől. A Büntető Törvénykönyv 246. paragrafusa pedig kimondja, hogy aki kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!