Hírek

2015.01.08. 12:23

Gyógyszerszedés helyett táplálkozzunk egészségesebben!

Szombathely - A hűvösebb idő beköszöntével egyre gyakrabban fújjuk az orrunkat, tüsszentünk és a torkunk is sűrűbben fáj. A leggyakrabban vírusok okozzák a tüneteket, a teljes gyógyulásra viszont időt kell szánni.

Lisztmayer Zsófia

Dr. Tarnai Ete szombathelyi háziorvos elmondta, hogy nap mint nap rengeteg beteg érkezik a rendelőbe.

– December 27-én például 130 páciens érkezett hozzám. A temérdek beteg nagy része, körülbelül 80-90 százaléka vírusos megbetegedésekkel küzd. Az egyik régebbi betegünknél egyszerű gyógyszeres kezelést alkalmaztunk, valamint diétát írtunk elő neki. A kúra használt is, viszont a javulást követően a diétát felfüggesztette, ezért vissza is esett a betegségbe.

dr. Tarnai Ete vizsgál. Fotó: Timár Gergely

A háziorvos szerint az emberek többsége nem érti meg, hogy a sok stressz, a zaklatott életmód legyengíti a szervezetet. Kiemelte, hogy nagy veszély rejlik a légkondicionáló berendezésekben is. Legalább félévente ugyanis fertőtleníteni kellene az eszközöket, amit általában elmulasztanak. Az időjárás sem kedvez a vírusos fertőzések terjedésének, ha huzamosabb időn keresztül nagyon hideg lenne, az kicsit megfékezné a megbetegedések számát.

A megfelelő étkezésnek különösen nagy szerepe van szervezetünk ellenállóképességének mértékében. Dr. Tarnai Ete hozzátette, hogy az emberek eléggé tájékozatlanok a helyes étkezésekkel kapcsolatban.

– Rengeteg egészségtelen ételt fogyasztanak, ami egyáltalán nem tesz jót a szervezetnek. Mindig gondoskodni kell az idénynek megfelelő gyümölcsök fogyasztásáról. A narancson kívül bátran lehet ilyenkor kivit és almát is fogyasztani. A nokedlit, a krumplit és társaikat pedig hanyagoljuk vagy csökkentsük a bevitt mennyiséget. Most már jobban megfogadják a tanácsaimat, ugyanis nagyon könnyen vissza lehet esni a betegségbe. Az előző évtizedekre is jellemző volt, hogy az év ezen időszakában megnövekedett a vírusos megbetegedések száma. Mostanában azonban jóval többen lesznek betegek. A vírus leggyakrabban a vékonybélen keresztül jut be a szervezetünkbe, és nem cseppfertőzéssel. Ez azt jelenti, hogy több figyelmet kell szentelnünk például a higiéniára is, például az evőeszközök fertőtlenítésére – mondta el.

A háziorvos véleménye szerint az emberek nem szánnak elég időt a gyógyulásra.

– Sokan félnek, hogy ha táppénzre mennek, akkor ez gondot okoz majd a munkahelyükön. Egy vírusos betegség esetén azonban legalább 3-4 napot a gyógyulásra kell szánni. A pácienseknek magukért is tenniük kell, a gyógyszer ugyanis önmagában nem elegendő. Ha a javasolt pihenést és a megfelelő étrendet betartanák, akkor talán még a gyógyszeres kúrát el lehetne felejteni. Fontos továbbá, hogy sok időt töltsünk a szabad levegőn: esténként vagy hétvégenként egy hosszú séta jó hatással van a szervezetünkre – tette hozzá dr. Tarnai Ete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!