Hírek

2015.01.31. 22:01

Rabul ejtő szépségek - Már készülnek a nyári rendezvényre az őrségiek

Az őrségi táj minden évszakban más és más arcát mutatja, más miatt vonzza az ide érkezőket. A programok nagy része tavasz és ősz között zajlik, a rendezvények előkészítése nagyon sok háttérmunkával jár. Ám itt mindenki arra törekszik, hogy akit egyszer rabul ejt az Őrség szépsége, magával ragad az íze, az itt élők vendégszeretete, az hamarosan visszatér.

Bajdó Bettina

Őriszentpéteren idén ünneplik a várossá avatás 10. évfordulóját. Keresik a megfelelő alkalmat és formát, hogy méltóképpen megemlékezhessenek a jeles alkalomról.

– A gazdagnál is gazdagabb programkínálat várja az ide érkezőket 2015-ben – mondja Őr Zoltán polgármester. – Az Őrségi Vásár idén szintén kerek évfordulóhoz érkezik, a 35. születésnapját ünnepli június utolsó hétvégéjén. A több évtizedes múltra visszatekintő kézműves vásár az Őrség szívében megtartja hagyományos jellegét, de elkötelezettek vagyunk a tavaly elkezdett reformok folytatásában is. A rengeteg pozitív visszajelzés egyértelműen erre bátorít bennünket. A vásár szervezése már kezdetét is vette. Egy közösségi oldalon elindítottuk a szavazást arról, milyen zenekar lépjen fel. Már eddig is nagyon sokan szavaztak. A várossá válás 10 éves évfordulójának megünneplésére több jó elképzelés is körvonalazódik, amelyek közül a jövő heti testületi ülésen választjuk ki a legmegfelelőbbet.

Tavaly Hétrétországban Farkas Beátát és Horváth Tamást Horváth Barbara avatta be a korongozás rejtelmeibe (Fotó: Bajdó Bettina)

A polgármester hozzáteszi még: az évforduló tiszteletére egy új rendezvénysorozatot is útjára szeretnének indítani Szentpéteri Esték néven, amely a település hagyományaihoz kötődve nyújtana tartalmas nyár esti szórakozási lehetőséget a településen élőknek, továbbá Őriszentpéter vendégeinek egyaránt július, augusztus és talán még szeptember egy-egy szombatján is. Gasztronómiai elemekkel, utcabállal, vetélkedőkkel szeretnék ezeken az esteken visszaidézni a régmúlt korok hangulatát. Az is biztosnak tűnik már, hogy június közepén Őriszentpéter újra otthont ad a sorban immár az ötödik Parasztolimpiának, amely 49 település közös rendezvénye.

A Parasztolimpiát ebben a formában valószínűleg most rendezik meg utoljára, ám a helyiek szeretnék a rendezvényt Őriszentpéteren végleg meghonosítani.

Őr Zoltán polgármester elmondja még, hogy természetesen idén is kinyitja kapuit Hétrétország – a szerek és porták köztiválja. Ezt augusztus 15-e és 23-a között rendezik meg Őriszentpéteren és a környező településeken. A nyitottság és a vendégszeretet fesztiváljának is lehetne nevezni, hiszen számtalan programmal és nyitott portákkal várják az érdeklődőket. Szintén az Őrségi Teleház szervezésében valósul meg május 23-a és 25-e között a Virágzás Napjai nevű kulturális rendezvény, amely szintén több őrségi települést érint.

– Szeptember végén az Őrségi Tökfesztiválnak adunk otthont, ebbe több település és a nemzeti park is a partnerünk – emeli ki a polgármester.

– A rendezvényről nyár elején kezdünk el tárgyalni, összehangoljuk, hol, milyen programokkal várjuk az érdeklődőket. Most még nem tudjuk, hogy lesz-e idén olyan pályázat, mely segítené a rendezvény lebonyolítását.

Nagy sikert aratott a tavalyi tökfesztivál is, melyen Kovácsné Horváth Katalin és Baumgartner Anita is kínálta portékáit (Fotó: Szendi Péter)

Magyarszombatfán sem tétlenkednek, ott is szervezik az idei programokat. Ifj. Albert Attila polgármester elmondja, az idei költségvetéstől és a pályázatoktól is függ, milyen programokat szervezhetnek. Egyet megígért: a megszokott programoknál a megszokott színvonallal várják az érdeklődőket.

– Júliusban szervezzük meg a határ menti települések találkozóját, idén mi leszünk a házigazdák. Ez egy kulturális és gasztronómiai fesztivál. Tavaly mi voltunk a pár kilométerre lévő szlovén településen, Pártosfalván, idén mi leszünk a vendéglátók. Nagyon jól sikerült a tavalyi program, sokan csodálkoztak azon például, hogy, bár csak pár kilométer választja el őket, mégis gasztronómiailag mennyi különbséget tudnak felfedezni.

– Természetesen mi is készülünk a tökfesztiválra, az őrségi vásárra és Hétrétországra is – emeli ki a település első embere. – Ezeknél a rendezvényeknél próbálunk kiegészítő programokat kínálni az Őrségbe látogatóknak. Nálunk képet kaphatnak az őrségi fazekasságról, bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk s mivel foglalkoztak dédapáink is. Nagy rendezvényünk azonban a július 10-én kezdődő nemzetközi fazekastalálkozó és -vásár lesz.

Idén szeretnének Erdélyből is vendégeket hívni. A polgármester nemsokára Spanyolországba, egy fazekaskiállításra utazik, s szeretné, ha onnan is érkeznének vendégek majd hozzájuk.

Szalafőn is újítanak az idei évben. Az Őrállók Napját pünkösdkor rendezik meg. Nem véletlen a változtatás, hiszen ilyenkor sok vendég érkezik hozzájuk, a Pityerszeren is programok vannak, szeretnének ők is kedveskedni a látogatóknak. Lugosi Arnold polgármester úgy fogalmaz, hogy idén a vendégekhez rendelik a programokat.

– A településen egész évben sok a program – hangsúlyozza a polgármester. – A nemzeti parknak is sok rendezvénye van, s vannak olyan helyi civilek és vállalkozók, akik ugyancsak gondoskodnak tartalmas kikapcsolódásról. Nálunk minden hónapra legalább egy rendezvény jut. Idén az a célunk, hogy ezeken csiszoljunk, ezeket jobbá tegyük. A nyitott portákat többször szeretnénk megszervezni, főként a hosszú hétvégeken. Mi örülünk annak, ha betérnek hozzánk a látogatók s megnézik, hogyan és miből élünk itt az Őrség szegletében. Egyelőre még nem tudjuk, milyen keretek között szervezzük meg ezeket a napokat, várunk még, hogy lehet-e pályázati pénzt kérni programszervezéshez. Egy biztos, aki hozzánk ellátogat, sok szép és kellemes élménnyel megy haza. A táj szépsége, az emberek kedvessége magával ragadja, s visszahúzza ide a szíve.

 

Híres a vendégszeretetük

Egyre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az önkormányzatok, nehéz pályázati támogatáshoz jutni, mégis elvárás, hogy a jól megszokott, színvonalas programból ne adjanak alább. Sokszor bele sem gondolunk, hogy hány ember kemény, megfeszített munkájának a gyümölcse egy Őrségi Vásár, egy fazekastalálkozó, vagy éppen a tökfesztivál. Ők szabadidejüket nem kímélve már a rendezvényt záró nap után is azon törik a fejüket, hogy mi az, amivel jövőre meglephetnék a hozzájuk érkező vendégeket. Az őrségi vendégszeretetnek országos a híre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!