Hírek

2015.02.27. 13:00

Hogyan oldhatjuk meg a katasztrofális helyzeteket? - Tűz, víz, hó minden mennyiségben

Körmend – A múlt év katasztrófahelyzeteit – és főleg a sikeres megoldásokat – vették számba a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség évértékelőjén, ahol természetesen 2015 legfőbb feladatai is szóba kerültek. A körmendi kirendeltség 85 települést érintő körzetében a múlt év legnagyobb ellensége a víz volt: hol a Rába áradt, hol belvíz tört föl. Emberéletet szerencsére nem követelt sem tűz, sem áradás.

Szendi Péter

A körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség évértékelőjét a város polgármesteri hivatalában megtisztelte jelenlétével Erdélyi Krisztián tűzoltó alezredes, a vasi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Tauszné Vincze Edit, a vasvári járási hivatal, valamint Gombásné Nardai Ibolya, a körmendi járási hivatal vezetője. Bebes István polgármester pedig köszöntőjében kiemelte: a Rába mellett élők számára az utóbbi években gyakorlatilag folyamatosan veszélyt jelent a víz; hol az árvíz, hol a belvíz követel készültséget; tavaly a sok csapadék is megtette a magáét. Ráadásul ma már adatokkal is alátámasztható tény, hogy a Rába vízszintje nyugalmi állapotban is magasabb, mint volt néhány éve. Mindezek fényében különösen fontos az önkormányzat és a katasztrófavédelem együttműködése, amelyet a polgármester jónak ítél. Mint mondta: az adódó viták mindig a lakosság biztonságának megtartását, illetve növelését szolgálják. Bebes István a további aktív együttműködés reményében köszönte meg a katasztrófavédelem hivatásosainak és önkénteseinek a múlt évi helytállást, hozzátéve, hogy bízik abban: mielőbb pályázati forrásokat is találnak a Rába-áradások „mederben tartására”.

Király Lajos tűzoltó alezredes, a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség-vezetője, a körmendi hivatásos tűzoltóság parancsnoka a katasztrófavédelem három alapvető területének – polgári védelem, tűzvédelem, iparbiztonság – érintésével foglalta össze a múlt év munkáját. A katasztrófavédelemben a hivatásos szakemberek mellett nagy figyelmet fordítanak az önkéntes szervezetek létrehozására, működtetésére, támogatására és képzésére – mindenekelőtt a települések „önvédelmi képességének” javítása érdekében. A körmendi kirendeltség területén 22 tűzoltóegyesület működik; közülük tavaly öt szerzett minősítést. Az önkéntesek a múlt évben sokat segítettek, egyebek mellett a hóban elakadt járművek mentésében, viharkárok enyhítésében, megszüntetésében.

2014 tavaszán egyébként olyan sok csapadék hullott, hogy szó szerinti tűzoltásra alig volt szükség. Annál több gondot okozott az árvíz és a belvíz. Az erősen kiemelt árvízveszély-jelzést a kirendeltség területén 21 településen kellett „kitenni”. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn – elsősorban a naprakész tájékoztatás okán - az illetékes vízügyi szakaszmérnökséggel. A körmendi kirendeltség igyekszik nagy figyelmet fordítani arra is, hogy az érintett településeken „az induló árvízkészlet” (például elegendő homokzsák) mindig a lakosság keze ügyében legyen. Ami a további kapcsolattartást illeti: ahol nincs közbiztonsági referens, ott többnyire a polgármesterrel vannak „forródróton” a katasztrófavédelem szakemberei, akik a karitatív szervezetekkel is jó kapcsolatot ápolnak.

Ami pedig az idei célokat illeti: a kirendeltséghez tartozó települések közül négy helyszínen már létrehozták azt az önkéntes mentőcsoportot, amely riasztható, ha baj van – az idén további hasonló csoportok megalakulása várható. Az önkénteseket egyébként is minél hatékonyabban szeretnék bevonni a „hatósági munkába”. Fontos a minél alaposabb felkészültség, hogy a legváratlanabb katasztrófahelyzetek se okozzanak túl nagy meglepetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!