Hírek

2015.02.02. 15:32

Leteszteltük a megyei matrica visszaváltását – ha szerencsénk van, a személyes ügyintézés is gyors

Szombathely – Február első napjától lehet visszaváltani a feleslegessé váló megyei matricákat. Vas megyében több mint hétezer matricát vásároltak január hónapban, amelyek visszaváltására másfél hónap áll rendelkezésre. Kipróbáltuk, hogy megy a dolog.

Szendi Péter

Személyesen is visszaváltottunk egy matricát, hogy tudjuk: mennyire bonyolult a folyamat, és mennyi időnket veszi el. Mindössze néhány percet töltöttünk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szombathelyi ügyfélszolgálati irodájában. Szerencsénkre minden szükséges iratot magunkkal vittünk, így nem ütköztünk falakba: csak a szükséges igénylőlapot kellett kitöltenünk. Megtudtuk azonban, sokan úgy jelennek meg úgy az irodában, hogy nem néznek utána a tudnivalóknak. Találkoztunk is dühös matrica-visszaváltókkal, akik a jármű forgalmi engedélye nélkül merészkedtek a NÚSZ Zrt. irodájába. A másik legnagyobb probléma információink szerint, hogy sokan bíznának meg mást a visszaváltással, de nem gondolnak arra, hogy ebben az esetben meghatalmazásra is szükség lenne. Az előzetes tájékozódás tehát drága időt spórolhat meg.


Fotók: Szendi Péter

Március 15-ig van idő

Az útdíjjal kapcsolatban az első három hét tapasztalatait figyelembe véve január 21-én döntött a kormány az útdíjrendszer átalakításának felülvizsgálatáról. Kibédi-Varga Lajos, a NÚSZ Zrt. szóvivője elmondta: az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy azoknak az autósoknak, akik az új szabályozás miatt szeretnék visszaváltani a feleslegessé vált megyei matricájukat, lehetőségük van ezt elektronikus formában, személyesen vagy postai úton megtenni március 15-ig.

Országos szinten összesen több mint hatszázezer megyei matricát váltottak ki január végéig, ebből Vas megyében hétezernél is többet.  A NÚSZ Zrt. szolgáltatási igazgatósága országszerte összesen 17 ügyfélszolgálati irodát működtet, ahol személyesen lehet visszaváltani a megyei matricákat: Szombathelyen a Körmendi úton van lehetőség az ügyintézésre. A személyes visszaváltást az iroda mellett az odavezényelt mobilcsoportos díjellenőr autó, egyszerűbben megfogalmazva a „fagyiskocsi” is segíti. Amennyiben szerencséje van az autósnak, néhány perc alatt végezhet a matrica visszaváltásával: a kitöltött igénylőlap leadása mellett azonban fontos, hogy be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, valamint le kell adni a matrica megvásárlását igazoló szelvényt vagy megmutatni az SMS-ben, e-mail-ben érkező értesítést. A matrica árát pedig az ügyintézést követően lehet visszakapni.

Kell az ellenőrző szelvény!

Amennyiben az ellenőrző szelvényt nem tudjuk bemutatni, nem váltják vissza a matricát. A szelvényen szerepel ugyanis az E-matrica sorszám, amelyet mindenképpen meg kell adni az igénylőlapon. A jogosultság visszaváltását a gépjármű üzembentartója vagy a gépjármű jogszerű használója kezdeményezheti. Ellenkező esetben meghatalmazást kell írni, különben szintén nem kapjuk vissza a matrica árát.

Az elektronikus ügyintézés azonban jóval egyszerűbb a személyes vagy akár a postai ügyintézésnél. Hiszen a nemzeti útdíj honlapján a „Megyei e-matrica visszaváltása” menüpont alatt található igénylőlap kitöltésével és elküldésével már vissza is váltható a feleslegessé vált e-matrica. Ebben az esetben megkímélik magukat az autósok a sorban állástól, valamint kényelmesebb az ügyintézés.

Átutalással jön a pénz, ha online váltjuk vissza a matricát

Kibédi-Varga Lajos hozzátette, hogy postai vagy elektronikus úton beadott igény esetén az e-matrica árát átutalással térítik vissza.

– Átutalás esetén elektronikus számla keletkezik, melyet a NÚSZ e-mailben küld meg az igénylőlapon megadott e-mail címre. Amennyiben ügyfélszolgálati irodánkban, készpénzben kéri valaki a visszatérítést, akkor a helyszínen kap papír alapú számlát.

Ha valaki a díjmentessé váló szakaszon kívül egyéb útszakaszt is használt, pótdíjt szabhatnak ki, amelyet köteles befizetni a jármű tulajdonosa, illetve üzemben tartója.

– Aki pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában intézheti ügyét – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!