Hírek

2015.02.04. 10:11

Nyeregben a gencsiek? - A lovas turizmust is fellendítenék a folyamatosan szépülő faluban

Gencsapáti – Megszépült a falu központja: felújították a hősi emlékművet az Apáti templomnál, a templomteret újrarendezték. Ennek kapcsán kérdeztük a polgármestert: milyen fejlesztési terveik vannak még?

Merklin Tímea

A hősi emlékművet Hesztera Aladár restaurátor vezetésével hozták rendbe. Ehhez kapcsolták a tér kialakításának további munkálatait. Bodorkós Ferenc polgármestertől megtudtuk: a térfejlesztés azzal kezdődött, hogy kivágtak két öreg, veszélyes hársfát. Az egyik elkorhadt teljesen, a másikat fafaragóval vizsgáltatják meg, hogy még használható-e arra, hogy szobrot faragtassanak belőle. Mivel a hársfa nem alkalmas arra, hogy köztéren állítsák fel, ezért a templomban lesz a helye. A templomtéren lebontottak egy nem odaillő kerítést, így összekapcsolták az utcával. A térrendezés során virágládát is helyeztek ki. A felújítás pályázati forrásból valósult meg az önkormányzat 30 ezer forintos hozzájárulásával.

Az Apáti templom terét lebontva az oda nem illő kerítést "egybenyitották" az utcával (Fotó: Merklin Tímea)

A hosszú távú elképzelés szerint bővítenék a teret területvásárlással, ahol rendezvényeket lehetne szervezni, a szentmisék alkalmával pedig parkolóként szolgálna. Gondoskodni kell a csapadékvíz elvezetéséről, meg kell oldani az akadálymentesítést.

A polgármester elmondta még, hogy céljuk az iparterület fejlesztése, a szűk keresztmetszetű faluban a turista kerékpáros út kiépítése, ami összekötné a környező településekkel is. Megtisztítják és horgászatra alkalmassá teszik a Gyöngyös patakot. A Szentkút felújítására az egyház nyert 5 millió forintot, de az nem elég, ezért az önkormányzattal közösen újabb pályázatot nyújtanak be, hogy a közkedvelt zarándokhely méltó kinézetű turistalátványosság is legyen.

Bodorkós Ferenc polgármester a Hesztera Aladár által rendbehozott, felújított hősi emlékművet mutatja

- A hosszútávú terveink között szerepel, hogy szeretnénk vállalkozókat megnyerni, hogy fellendüljön a lovas turizmus. Ráférne az energiatakarékosság jegyében történő felújítás az óvodánkra és az idősek otthonára. Bővítenénk a művelődési házat, hogy legyen hely a község lakóinak esküvői összejöveteleihez. A sportterület bővítésének célja egy rekreációs szabadidőközpont létesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!