Hírek

2015.02.17. 13:13

Tombol az influenza Vas megyében: megteltek a rendelők, kiürültek az óvodák, iskolák

Megyei körkép – Zsúfolásig megteltek az orvosi rendelők, rekordszámú beteg fordult influenzaszerű panaszokkal orvoshoz az elmúlt héten. Az elmúlt években nem volt ennyi beteg a megyében. A körmendi és szombathelyi kórházban látogatási tilalom van érvényben.

Gyuricza Imre

Az Országos Epidemiológiai Intézet adata szerint a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az év hatodik hetében az országban 87 ezer 500-an, az előző hetinél 22,4 százalékkal több beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz. A morbiditás 889,7 ezreléknek bizonyult, vagyis 100 000 lakos közül 890 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt héten ismét jelentősen növekedett a megbetegedések száma a megyénkben. A megyei tisztifőorvos nem is emlékszik arra, hogy az elmúlt években lett volna ennyi beteg.

Dr. Schrott Olga háziorvos és Hossó Krisztina beteg egy celldömölki orvosi rendelőben. Fotó: Gyuricza Imre

- Közösségi járványokról is érkezett bejelentés hozzánk- folytatta dr. Stánitz Éva. – Volt olyan vidéki iskola, ahol fel kellett függeszteni az egyik osztályban az oktatást, valamint szociális intézményekben is sok volt a megbetegedés. A Markusovszky kórházban továbbra is teljes látogatási tilalom van, itt az egyes osztályokon ápoltak és dolgozók között is sok a beteg. Innen küldtünk mintákat a budapesti laborba, ahonnan megjött a visszajelzés, hogy valóban az influenza A vírusának H3N2 törzse fertőz a megyében. Ez terjed és okozza a rekordszámú megbetegedést.

A 14 év alattiak között jelentősen emelkedett a betegek száma, továbbá szövődményes esetekről is érkezett bejelentés az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz. A megyében a legtöbb beteg a szombathelyi és a sárvári kistérségben volt, valamint sokan betegek Körmend környékén is, annak ellenére, hogy itt stagnál a betegek száma.

- Ha valaki megbetegszik, akkor a közösség és a saját érdekében is maradjon otthon – emelte ki a megyei tisztifőorvos. – Ha egy-két napig lázas, rossz a közérzete, akkor maradjon ágyban a szövődmények elkerülése érdekében! Fontos a személyi higiénia, a gyakori kézmosás. A használt zsebkendőket se hagyjuk szanaszét a lakásban, mert újrafertőzhetnek! A legjobb, ha ezeket egy helyen, egy zacskóban gyűjtjük össze. Tüneti kezelésként ajánlottak a megfázás elleni szerek, az antibiotikumokat azonban mindenképpen mellőzzük! Ezek ugyanis elősegíthetik a szövődmények kialakulását. Ha bakteriális fertőzésünk is van, akkor a háziorvos úgyis megfelelő gyógyszert ír majd fel. Ha pár nap után nem múlnak a tünetek, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz!

Dr. Stánitz Éva hozzáfűzte még, reméli, hogy nem emelkedik tovább a megbetegedések száma.

Körmenden zsúfolásig megteltek az orvosi rendelők – tudtuk meg dr. Abdel Hameed gyermekorvostól. A szavaival élve, hihetetlen csúcson van a járvány, a múlt hét vége óta rengeteg a beteg. Az ő immunrendszere erős a vírusokkal szemben, most viszont ő is elkapta a gyerekektől a betegséget. Ilyen nagyon ritkán fordul elő vele.

- Annyi a beteg gyerek, hogy vannak olyan óvodás csoportok, ahol csak hárman-négyen vannak, van, ahol az osztály fele hiányzik – mondta az orvos. – A körmendi kórházban is látogatási tilalom van. A praxisomban sok óvodás beteg, éppen tegnap igazolódott, hogy egyiküknek szövődménye alakult ki a betegség miatt. Tüdőgyulladása van. A kisebb gyerekeknél ez nagyon ritka. Azt javaslom, hogy nem kell azonnal orvoshoz fordulni, ha valaki megbetegszik. Igyon sok folyadékot, szedjen sok C-vitamint és ha kell, akkor csillapítsa a lázát! Emellett pihenjen sokat. Ha nem múlnak a panaszok, köhögés és erős izomfájdalmak is fellépnek, akkor mindenképpen menjen orvoshoz.

Szombathelyen is nagyon sok a beteg, tele vannak a rendelők. Dr. Legli Veronika háziorvos úgy fogalmazott: rekordszámú páciens jelentkezett be nála hétfőn, ma is nagyon sok a beteg.

- Első körben lázzal, főleg felső végtagi izomfájdalmakkal és fejfájással érkeztek a betegek – folytatta a háziorvos. – A második körben viszont már köhögéssel és arcüregi fájdalmakkal tértek vissza. Tüdőgyulladással is találkoztam már a praxisomban. Mindig elmondjuk, hogy aki beteg, ne menjen el dolgozni, ne látogasson fürdőket és főként ne menjen be a kórházba, mert másokat is megfertőzhet. Maradjon otthon, csillapítsa a lázát és igyon sok folyadékot! Ez utóbbi mindegy, hogy éppen tea, gyümölcslé vagy víz. A lényeg a láznál, hogy minden egyes hőfok emelkedésénél egy literrel több folyadék szükséges. Első körben még nem kell a háziorvost felkeresni, ha azonban a tünetek két-három nap múlva sem csillapodnak, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!