Hírek

2015.03.13. 12:17

Elismerés a megye biztonságosabbá tételéért

A megye biztonságosabbá tétele érdekében végzett példaértékű munkája elismeréseként a Vas Megyei Közgyűlés március 13-án a Vas Megye Önkormányzata Szolgálata Közbiztonsági Tagozata elismerésben részesítette dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelőt, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábbi igazgatóját.

Dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornokot 2012 decemberében nevezték ki a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság élére, ahol 2014 decemberéig töltötte be az igazgatói beosztást. Két éves igazgatósága alatt tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a megye és az állampolgárok biztonságának növeléséhez.

A közgyűlés az elismerés indoklásában kitért arra, hogy a tábornok irányítása alatt megalakultak a járási mentőcsoportok, köztük, az országban elsőként állt rendszerbe a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport. Erőforrás-átcsoportosítási Terv készült annak koordinálására, hogy egy árvíz elleni védekezés során a humán erőforrások és technikai eszközök mindig biztosítva legyenek azokon a területeken, ahol az leginkább szükséges. Felkészítést kaptak az árvíz által veszélyeztetett települések civil és karitatív szervezetei, hogy a hivatásos erők kiérkezéséig önállóan is meg tudják kezdeni településükön az elsődleges védekezési feladatokat. Mindezek mellett megkezdődött az önkéntes települési mentőcsoportok megalakítása is. Kiemelték, hogy nagyobb szerephez jutottak az önkéntes tűzoltó egyesületek, akik rendszeresen gyakorlatokon, tanfolyamokon bővítették szakmai tudásukat, a legfelkészültebbek pedig nemzeti minősítést is szereztek. A veszélyesáru-szállítás folyamatos ellenőrzésének köszönhetően az elmúlt években sem közúton, sem vasúton nem történt szabálytalan szállításból adódó baleset a megyében. A rendszeres ellenőrzések eredményeként az üzemek is a biztonság szem előtt tartásával végzik feladataikat.

A tábornok a megyében végzett példaértékű munkájával elindított egy folyamatot: az otthonaik védelméért tenni akaró lakosságra építve rávilágított az önkéntesség kiemelt szerepére, a benne rejlő erőre, elindítva ezzel egy változást az állampolgárok gondolkodásmódjában, a felelős magatartás felé vezető úton.

Az indoklást követően Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a megye védelmében végzett kimagasló szakmai tevékenységéért a Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Közbiztonsági Tagozat elismerésben részesítette Dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!