Hírek

2015.03.14. 16:06

Ön kiállná a huszárpróbát? - Szombathelyen a honvédelmi miniszter avatta fel a jövő katonáit

Gyermeksereg lepte el a Vasi Skanzent, a falumúzeumban ugyanis felavatták a legifjabb huszárokat is.

Cseszkó Tamás

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület igazi forradalmi programmal kedveskedett a családoknak szombaton. A falumúzeumban ugyanis egy pillanatra visszarepültünk az időben, lovashuszárok, ágyúdörgés, kurucok és labancok, pogácsasütés várta a látogatókat. A rendezvény már reggel elkezdődött, dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjét követően a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola diákjai adtak műsort. Igazi megmérettetés várt a legbátrabb gyermekekre, huszárpróbát kellett kiállniuk. A feladatok között szerepelt lovaspróba, karddal suhintás, célba dobás, Kossuth nóta éneklése. Ottjártunkkor mi is meggyőződtünk arról, hogy Szombathelyen számos bátor, a kalandokat szerető gyermek él, rengetegen álltak sorba, hogy teljesítsék a feladatokat.

- Erőt, tisztességet! - harsogták kórusban az ifjú huszárjelöltek a régi köszöntést. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszter is eljött felavatni a jövő katonáit. Mint mondta, a huszárok a leghíresebb magyar katonák, Franciaországtól kezdve Írországig jutott el a hírük.

Fotók: Szombathelyi Médiaközpont

- A huszárokra jellemző volt a mozgékonyság, a cselvetés, és kiszámíthatatlan volt a taktikájuk - mondta a miniszter, majd gratulált a gyerekeknek, amiért sikeresen kiállták a próbákat. - Védjétek meg a hazánkat minden baj ellenében! - buzdította a megjelenteket.

A hivatalos avatáson a gyerekek először megtanultak tisztelegni, majd megkapták a katonaságot jelző huszárcsákót, mely jelezte, immáron ők is a magyar sereg tagjai. A program hadászati bemutatóval folytatódott, eldördült a labancok ágyúja, amit a magyarok sem hagytak válasz nélkül. Az összevont huszárcsapatok támadásának köszönhetően a labancokat végül sikerült kiűzni a falu területéről. A helyszínen egyébként kézműves foglalkozások is várták a vendégeket, akik ólomhuszárt önthettek, bőrtárgyakat készíthettek, sétakocsikázhattak, pogácsát süthettek. A gyerekek legnagyobb kedvence egy minipóni volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!