Hírek

2015.04.10. 19:36

Hogy lett a Vas megyei futóverseny győzteséből második helyezett? - A szervezők elmesélik, mi történt

Szombathely - Komoly vita alakult ki a megyei diákolimpia megyei tájfutó versenyén az egyik versenyző szülei és a szervezők között, miután kiderült, mégsem az lett az első helyezett, aki a helyszínen az aranyérmet szerezte. Utánajártunk a történteknek, a szülők nem értik a helyzetet, a szervezők szerint viszont a lehető legjobb döntés született.

Cseszkó Tamás

Péter Ábrahám első helyen ért célba a Vas megyei mezeifutó diákolimpián, és a Nagy Lajos Gimnázium csapatával is aranyérmet szerzett. Megkapta az érmet, az oklevelet, büszkén ment haza, azonban később, amikor az eredmények lapunkban megjelentek, kiderült, hogy egyéniben mégsem első, hanem második helyezést ért el.  A szülők tanácstalanul fordultak hozzánk, nem értették, mi történhetett, később arról értesültek, hogy az első helyezettnek kikiáltott Jacsev Sámuel később futhatta le ugyanazt a távot. – Képzeljék el, milyen érzés ez egy 15 éves fiatalnak – mondta lapunknak a versenyző egyik családtagja. A verseny első négy helyezettje egyébként kvalifikálta magát az országos diákolimpiára is, így a szülők szerint a szervezők nem gondoltak arra, aki ezen döntés miatt lecsúszott a listáról.

Megkerestük Pálóczi Lászlót, a Vas Megyei Diáksport Egyesület elnökét is, aki készséggel segített lapunknak, hogy tisztázza a kérdést. – Több korcsoportban indultak versenyzők, Jacsev Sámuel öt percet késett az ötödik korcsoport megmérettetéséről. Egy ilyen helyzetben a versenybíróság úgy döntött, nem azt firtatja, ki a hibás, hanem megengedtük Sámuelnek, hogy a következő, eggyel idősebb korosztállyal együtt fussa le a távot – elevenítette fel a történteket Pálóczi László. Hozzátette: a helyezések nem változtak, de mivel Jacsev kiemelkedő eredményt ért el az ötödik korosztályban, őt is akkreditálták az országos diákolimpiára. – Senkit nem érintett negatívan a döntés, mivel a Nagy Lajos Gimnázium diákjai amúgy is továbbjutottak a versenyre, hiszen az első négy helyezett és az első két csapat mehet az országos versenyre. A negyedik helyezett szintén az NLG diákja, így úgy gondolom, a versenybíróság a lehető legigazságosabb ítéletet hozta. Pálóczi László arról is beszélt, hogy szeretne azoknak a szülőknek a szemébe nézni, akik egyből a médiához fordulnak ahelyett, hogy rögtön őket keresnék meg. Ezzel szemben a szülők úgy vélekednek, hogy a szervezőknek illett volna tájékoztatniuk őket arról, hogy változott a végeredmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!