Hírek

2015.05.19. 16:36

Az egészségügyi dolgozók változtatni akarnak – Íme a következő lépések

Szombathely - Forradalmi 12 pontjuk megszületése óta egyre nő az összefogás az egészségügyben.

Merklin Tímea

Nagy országos szervezetek csatlakoznak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) indított mozgalomhoz, amely a szakmában évek óta tapasztalható emberi erőforrás krízisen kíván változtatni.

- A MESZK márciusi nagygyűlése után kezdődött a mozgalom, amikor megfogalmaztuk az egészségügyi szakdolgozók 12 pontját, rámutatva a helyzetünkre. Problémáinkat az egészségügyi államtitkárnak, dr. Zombor Gábornak is felvetettük - idézi fel Gombásné Judt Magdolna, a MESZK Vas megyei területi vezetője. - A fekete szalagos tiltakozó akció nem tőlünk indult, de csatlakoztunk. Májusra egyre több országos szervezet megfogalmazta a maga álláspontját.

Gombásné Judt Magdolna. Fotó: Szendi Péter

A Magyar Kórházszövetség állásfoglalásában leszögezi: a társadalom, az egészségügyi munkavállalók és az egészségügyi intézmények közös értékeit és érdekeit hangsúlyozzák, valamint a közös cselekvés szükségességét. Az iratban - egyetértve a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Ápolási Tagozatának véleményével - kifejtik, miért nem értettek egyet a fekete szín használatával. Hazánkban ez a gyász színe, az élet ellentéte, a halál szimbóluma, ezt a színt kötik a gonosz erőkhöz is. Az ókorban a fekete társult az alvilághoz, a keresztény kultúrkörben a bűn, a pokol, a bűnhődés jelképe. A betegek a gyász színéről a "fekete angyalra" is asszociálhatnak. Márpedig a terápiában, a kezelések során a fehér színnek kell jelen lenni, mert ez a béke, a jóakarat, a fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. Úgy vélik, ezzel az egészségügyi dolgozóknak tisztában kell lenniük.

A Magyar Kórházszövetség külön üzenetet is írt, amelynek lényege, hogy szeretnének többet tenni a betegekért. Ehhez jobb épületekre, modernebb műszerekre van szükség, annyi pénzre, amely fedezi a gyógyszerek, kötszerek, orvosi-ápolási eszközök árát. Hangsúlyozzák: megbecsült munkatársakra van szükség.

A Magyar Gyógyszerész Kamara is megfogalmazta az igényt a problémák megoldására, amint a Magyar Orvosi Kamara is. Utóbbi arra is rámutat, hogy tíz éve folyamatosan figyelmeztettek az egészségügyben elnehezülő, mára helyenként ellehetetlenült munkakörülményekre, az alacsony bérek miatti pályaelhagyásra. Mindez a maradók túlterheltségét és kiégését eredményezi, és veszélyezteti a betegellátás biztonságát és színvonalát. Leírják, hogy állításaikat tényekkel, kutatási adatokkal, objektív gazdasági számításokkal támasztották és támasztják alá. Kijelentik, hogy a helyzet tarthatatlanná vált, és hogy a munkaerőhiány miatt sokszor szerencse kérdése, hogy a beteg milyen ellátáshoz jut.

A Magyar Orvosi Kamara szolidaritást vállal minden beteggel és egészségügyi dolgozóval, aki a helyzetük javításáért küzd. Kifejtik, hogy hiába a sok százmilliárdos kórház- és eszközfejlesztés, ha a gyógyító-ápoló szakember anyagi megbecsülése elmarad, megélhetése veszélyeztetett, ezért kénytelen a pályát vagy az országot elhagyni. Az állásfoglalás rögzíti azt is, hogy a kormány helyesen ismerte fel, hogy a lakosság egészségi állapota elmarad az elvárható szinttől, ez pedig gazdasági-társadalmi kárt okoz, de a felismerést máig nem követték megfelelő mértékű gazdasági lépések.

A Magyar Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete közös együttműködési nyilatkozatot tett a MESZK-kel. Céljuk az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése, az egészségügyi ágazati kollektív szerződés fejezetenkénti kialakítása, az életpályamodell bevezetése.

Gombásné Judt Magdolnától, a MESZK Vas megyei területi elnökétől megtudtuk: Budapesten május 12-én rendezett, "Közös kiáltással az egészségügyért" című akcióprogramjuk után (a Hősök teréről a minisztériumig vezető sétájukhoz 8000 ember csatlakozott) a MESZK levelet írt dr. Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének, amelyben - elismerve a kormány és a szaktárca eddigi törekvéseit - támogatják egy parlamenti vitanap megtartását, amely az egészségügy, illetve a szakdolgozók méltánytalan helyzetével foglalkozik. Rámutatnak: az Ápolók Nemzetközi Napján rendezett megmozdulás a szakdolgozói kar összefogását, összetartozását fejezte ki az évek óta tartó krízishelyzet miatt. Arra kérik a házelnököt, hogy megszervezése esetén köztestületük is részt vehessen a nyílt napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!