Hírek

2015.05.14. 15:52

Két keréken is biztonságban - Tudni a KRESZ-t és figyelni egymásra: ez a biztonságos közlekedés titka

Szombathely - Még egy emberöltő – időben így határozta meg Molnár László közlekedési szakértő azt, hogy mikor lesz biztonságos a hazai közlekedési kultúra. Már a legkisebb gyerekeknek tanítani kell a szabályokat – mondja a szakértő.

Bakos Ágnes

Kettő cserbenhagyásos baleset irányította a figyelmet ismét a kerékpározás veszélyeire.

A fővárosban életét veszítette az a biciklis, akit néhány hete gázolt el egy autós. A kocsit Murányi Marcell, a Népszabadság főszerkesztője vezette – csütörtökön lemondott posztjáról, miután a sajtóból tudta meg, meghalt a férfi, akit elsodort egy útkereszteződésben, még márciusban. Akkor azt mondta: nem vette észre, hogy elgázolt valakit, elhajtott, majd amikor látta az autóján a karcolást, visszatért a helyszínre. Ez egyébként jogilag „segítségnyújtás elmulasztása".

Molnár László közlekedési szakértő. Fotó: Szendi Péter

Szentgotthárdon is cserbehagyás történt, ott viszont a kerékpáros volt a gázoló. A rendőrségi közlemény azt írja: egy 14 éves lány lépett a gyalogátkelőre, amikor elsodorta egy biciklis. A kerékpáros leesett a járművéről, de azonnal visszaült és elhajtott. Fél órán belül a nyomára bukkantak a rendőrök. Felelősségre vonják.

Ez tilos! Zebrán csak a biciklit tolva haladhatunk át.

Mi kell a biztonságos kerékpározáshoz? A válasz Molnár László közlekedési szakértő szerint egyértelműen a nevelés: már alsó tagozatos általános iskolásoknak meg kell tanítani a közlekedés szabályainak alapjait. Mindenkinek tisztában kell lenni azzal, hogy a közlekedés sok résztvevős: a gyalogos a leggyengébb, aztán a kerékpáros, aztán a motoros, majd az autós – mindig, minden helyzetben ennek tudatában kell részt venni a közlekedésben.

Sok a kényes helyzet, és a baleseteknek, valamint szabálysértéseknek rengeteg oka van.

Molnár László kiemelte a szabályt, amely szerint egyirányú utcában, a forgalommal szemben is közlekedhet a kerékpáros – de csak akkor, ha azt tábla jelzi. A közlekedési szakértő szerint ez utóbbi kitétel nem jutott el a biciklisekhez. Másik példának említi a gyalogátkelőn való áthajtást, amit sok kerékpáros megenged magának. Fontos probléma az is, amikor a felnőtt kísérővel gyerek kerékpározik: a tapasztalt biciklis előtt menjen a gyerek vagy mögötte? Molnár László emlékeztet: erre nem tér ki a KRESZ, mindenkinek saját belátása szerint kell részt venni a forgalomban ilyen helyzetben, és itt az autósoktól is nagyobb figyelemre van szükség.

Vannak biciklisek, akik autósként is rendszeresen közlekednek. Horváth Eszter naponta kerékpározik, és rendszeresen jár autóval is. Azt mondta, látszik a biciklisen, ha sofőr is – egyszerűen azért, mert ismeri a KRESZ-t. A közlekedési szabályok tanulását és számonkérését bevezetné a kerékpárosoknak is. De nem csak a türelmetlen autósokkal van baj. Horváth Eszter azt mondta, a legtöbb konfliktust biciklis és gyalogos között a járdákon kijelölt kerékpárutakon tapasztalta: sokszor észre sem veszik a gyalogosok, hogy bicikliúton járnak, ez pedig balesetveszélyes lehet.

A nemrégiben megalakult Vas Megyei Kerékpáros Szövetség a múlt héten mutatta be az Országos és Megyei Kerékpárút Koncepciót és Hálózati Tervet Szombathelyen. Simon Zoltán Péter, a szövetség elnöke akkor arról beszélt, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett a kerékpáros életmód népszerűsítése, a szemléletformálás is a koncepció célja – ide tartozhat a biztonságos, szabályos biciklizés.

Dr. Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány a Vas Megyei Közgyűlés közmeghallgatásán beszélt a megye baleseti statisztikájáról. Elmondta: tavalyelőtt négy, tavaly három biciklis halt meg a megyében közlekedési balesetben. Csak egy-egy esetben volt vétlen a kerékpáros a karambolban. Hangsúlyozta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja, hogy az általános iskolások már harmadik osztályban tanuljanak KRESZ-t. Leszögezte: a kerékpár jármű – ehhez képest nem kötelező ismerni a bicikliseknek a közlekedés alapvető szabályait, ez pedig probléma.

Az alapvető balesetforrás a figyelmetlenség – ebben egyetért a szakértő, a biciklis, az autós, a rendőr. Türelemmel közlekedjünk – kettő és négy -vagy több- keréken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!