Hírek

2015.05.07. 11:21

Lazán megcsinálták az angol érettségit a sárváriak - A legtöbben 90 százalékos eredményre számítanak

Sárvár – Az érettségi vizsgák negyedik napján az angol nyelvvel birkóztak meg a diákok, a sárvári gimnazisták szerint nem okozott nagy gondot az idegen nyelvi feladatok megoldása.

Lisztmayer Zsófia

Csütörtökön országszerte angol érettségit írtak a diákok, de az általános vélemény szerint a korábbi napokhoz képest nem okozott kihívást az idegen nyelvi vizsga. A sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola tanulói elégedetten távoztak az alma materből, sőt, nem is beszéltünk olyan diákkal, aki az ötösnél rosszabb jegyre számítana. Az angol érettségi első részében a diákoknak olvasásértési feladatokat kellett megoldaniuk, amire hatvan perc állt rendelkezésre, ezt követték a nyelvhelyességi és hallásértési feladatok, amelyeket harminc-harminc perc alatt kellett megoldani. Végül az íráskészségüket bizonyíthatták, szintén hatvan perc alatt.

 

Kucsera Melitta előrehozott angol érettségit írt csütörtökön, korábban pedig már megszerezte a középfokú nyelvvizsgát. – Idén megpróbálkoztam a felsőfokú nyelvvizsgával is. A szóbelin túl vagyok már, júniusban megyek az írásbelire. Szerintem azoknak, akik jobban tudják a nyelvet, vissza kellett venniük az érettségin, de a többieknek is könnyen teljesíthetőek voltak a feladatok. A rendelkezésre álló időt nem használtam ki, általában fele annyi idő is elég lett volna a feladatok megoldására. Az összes részben egyre nehezebbek lettek a feladatok, összességében pedig a hallásértés volt a legnehezebb, de szerintem ezzel mindenki így van.

Melitta reméli, hogy meglesz az ötös, főleg mivel ősszel az emelt szintű érettségivel is megpróbálkozik.

Az elmúlt napok tapasztalatai alapján nagyon izgult Stálovics Barbi, de kellemesen csalódott. – Egész könnyű, érthető feladatsort kaptunk: a feladatok izgalmasak és érdekesek voltak, úgyhogy pozitív élményekkel távoztam a teremből. A szövegértés volt a legjobb része szerintem a feladatsornak, mert még érdekes információkat is közöltek velünk. A magnóban , kicsit hadartak a beszélők, de ettől függetlenül megoldható volt. Remélem, hogy épp megütöm az ötös szintet, kilencven százalékos eredménnyel már elégedett lennék a pontok miatt – mondta el Barbi.

Vincze Katának valóban nem okozhatott nagy kihívást az középszintű angol érettségi, korábban ugyanis már megszerezte a felsőfokú nyelvvizsgáját. Az emeltszintű érettségivel azonban már nem kapott volna plusz pontokat, ezért a középszintet választotta. – A felsőfokú nyelvvizsgánál meg van adva egy háromszáz szavas keret, amit nem lehet túllépni, és nyilván kevesebbet sem szabad írni, mert különben pontlevonás jár. A középszinten ötven-nyolcvan szavas, valamint 100-120 szavas leveleket kellett írni, a feltételek pedig azonosak. A felsőfokú nyelvvizsgánál nehéz volt felépíteni egy háromszáz szavas fogalmazást, a középszintű érettségin viszont nagyon össze kellett tömöríteni a szöveget, és sok pontlevonás jár azért, ha valaki kevesebbet vagy többet írt. Ezért nekem ez a feladat okozott nehézséget.

Vincze Kata szerint nincs tökéletes érettségi dolgozat, ezért biztos benne, hogy neki is voltak hibái.

Némethné Rádl Krisztina angol szakos tanár kérésünkre átfutotta a feladatokat, miután végeztek a diákok. Korábban ugyanis a szaktanárok sem nézhetik meg, hogy mivel kell megküzdeniük a diákoknak. – A feladattípusok megegyeztek a korábbi évek érettségi vizsgájával, a címeket átnézve pedig nem nagyon voltak nehéznek tűnő feladatok. Persze voltak olyan típusfeladatok, amelyek a korábbi években, és most is nehézséget okoztak a diákok többségének. A magnóhallgatást, és az igaz-hamis eldöntendő kérdéseket például nem szeretik annyira. A levélírásnál számunkra is új volt, hogy nem lehet eltérni a megadott szószámtól, ellenkező esetben pontlevonás jár. A diákjaink azonban általában szótárt sem használnak a levelek megírásához.

Arra azonban mindig fel kell hívni a tanulók figyelmét – tette hozzá az angol tanár –, hogy az utasításokat olvassák el először, mert sok múlhat rajtuk. – Arra is mindig figyelmeztetem őket, hogy lapozzanak, mert nem tudhatják, hogy rejtőzik-e még valamilyen feladat a túloldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!