Hírek

2015.05.12. 16:06

Márciusi 12 pontjukkal az Emberi Erőforrások Minisztériumához indultak sétára ezekben a percekben az egészségügyi szakdolgozók

Budapest - „Mi már csak magunkra számíthatunk!” - visszhangzik a hősök tere ezekben a percekben, az Ápolók Nemzetközi Napján, amikor az egész országból gyűltek össze egészségügyi szakdolgozók, hogy békés sétára induljanak végig az Andrássy úton és hogy átadják 12 pontos követeléseiket.

Merklin Tímea

A békés, politikamentes sétát a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezte, Vas megyéből is ment egy busz aktív és nyugdíjas korú egészségügyesekkel. Gombásné Judt Magdolnát, a vasi területi elnököt kérdeztük a menet elindulása előtt: mit látnak, mit hallanak, hogy érzik magukat?

A Vas megyeiek élén Gombásné Judt Magdolna (jobbról), a szakdolgozói kamara területi elnöke.

Amint elmondta, nagyon jó a hangulat, körülbelül hatezer ember gyűlt össze. Sorra követik egymást a szónokok, a kamara vezetői, ápolási igazgató, fekvőbeteg-ellátási igazgató, a látóterükben van dr. Balogh Zoltán, a kamara elnöke is. Valamennyien arról beszélnek, hogy a magyar szakdolgozói társadalom megértésért és segítségért kiált, és közösen akarnak tenni azért, hogy ismét vonzóvá váljék itthon az egészségügyi pálya. A szakdolgozók 12 pontját a MESZK Nagygyűlése fogadta el március 21-én, ezt viszik most Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárnak, aki az Akadémia utcában várja őket.

- Büszkék vagyunk, hogy itt lehetünk, hogy vihetjük a Vas megye táblát, méghozzá a felvonulás élén, közvetlenül az országos szervezet után, Békés megyével együtt - mondja Gombásné Judt Magdolna. - A tömeg mögöttünk jön, úgy szervezték a menetet, hogy a legtávolabbi megyék képviseltessék magukat elöl. Útközben, az Andrássy úton legalább háromszor elmondták hangosbemondókban a 12 pontunkat. Az Arany János utcán érkezünk a minisztériumhoz. Úgy helyezkedünk, hogy közel legyünk a színpadhoz.

A tömeg eközben a Válaszra várva című dalt énekli, skandálja, hogy "Még, még még, ennyi nem elég!", és kiabálják, hogy "Béremelést!"

A minisztérium előtt álló Vas megyeiek telefonján keresztül hallgattuk Zombor Gábor államtitkár beszédét, aki a következőképpen fogalmazott, miután átvette a 12 pontot:

- Elkezdtük a tárgyalásokat, rajtunk nem fog múlni. Mindent megteszünk, ami rajtunk - rajtam és a közvetlen munkatársaimon - múlik, ami pedig nem a hatáskörünkbe tartozik, azt képviseljük. Kívánom, hogy békésen teljen az este. Senkinek nem kell félni semmitől, mert önöknek mindenben igazuk van!

Fotó: Kovácsné Bagics Ildikó

A tömeg békésen oszlik, folyamatosan mondják, hogy melyik, csoportnak, megyének hol áll a busza, merre kell óvatosan, egymást nem taposva elhagyni a teret.

Dr. Balogh Zoltán, a kamara (MESZK)  elnöke és dr. Zombor Gábor államtitkár kezet fogtak a színpadon. Fotó: Kovácsné Bagics Ildikó

MIT KÍVÁN A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓ?

1. Ágazati stratégiát az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményéinek javítására!

2. Szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését!

3. A bértárgyalás azonnali megkezdését és szektorsemleges megvalósítását!

4. 50 ezer forint/hó havi alapilletmény-emelést 2015-ben!

5. A változó bérek már rendezett alapilletmény szerinti bérszámfejtését!

6. A szakdolgozók közösségi közlekedésének támogatását!

7. A szakdolgozók cafetéria rendszerének bevezetését!

8. Védő- és munkaruhát, munkacipőt minden szakdolgozónak!

9. Nővérszállók létesítését, felújítását!

10. A szakdolgozói hatáskörök tisztázását nemzeti szinten és méltó ellentételezését!

11. Ágazati stratégiát a hiányszakmák felszámolását az egészségügyi szakdolgozói területen!

12. Az ápolásügy képviseletének megerősítését az Egészségügyért Felelős Államtitkárság struktúrájában!

MI FOGJUK MAGYARORSZÁG BETEGEIT ÁPOLNI, ELLÁTNI! ÉRTÉKÜNK A HIVATÁSUNK! HIVATÁSUNK AZ ÉRTÉKÜNK! SZAKDOLGOZÓI ÖSSZEFOGÁSSAL A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYÉRT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!