Hírek

2015.05.12. 11:07

„Siker, ha az anya egészséges gyermekével távozik tőlünk” – Minden, amit tudni érdemes a hónap orvosáról, dr. Nedeczky Iván nőgyógyászról

Szombathely - A napokban olvasóink ismét megválasztották a hónap orvosát. Áprilisban dr. Nedeczky Iván nőgyógyászra esett a választás.

Lisztmayer Zsófia

Dr. Nedeczky Ivánnak könnyű feladat volt a szakmaválasztás, hiszen vidéki körzeti orvos édesapja szakértelmét és hivatástudatát látva adott volt a példa, nem is beszélve az állatorvos nagybátyról, valamint a pszichiáter nagynéniről.

– Az orvosi rendelő várója a nappalinkból nyílt. Rendelés alatt és után is gyakorta vezetett az út a penicillin szagú, fazékban főzött fecskendőkkel és tűkkel "működő" rendelőn át. Gyerekként is lázba hozott az orvoslás, bár a gimnázium negyedik évében pilótaképzőbe készültem, egyik barátom választott hivatása után menve – idézi fel emlékeit a hónap orvosa.

Dr. Nedeczky Iván nőgyógyász. Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi nőgyógyász végül mégsem lett pilóta: huszonhatodik éve dolgozik orvosként, huszonegy éve pedig szülész-nőgyógyászként. Elmondása szerint az orvosi hivatás szépsége a működésképtelen szerv vagy a szervezet egészének működőképessé tétele, a beteg állapot elkülönítése az egészségestől.

– Minden orvosnak szomorú és feledhetetlen élmény a korai halál és a gyógyító tevékenység eredménytelensége. Siker viszont a gyorsan gyógyuló beteg vagy az orvosi cselekvésnek köszönhetően problémamentesen távozó anya a megszületett egészséges gyermekével. A kudarcnak tanulásra vagy problémamegoldásra kell sarkallnia bennünket. Elgondolkodni és megoldásokat találni, kommunikálni a betegekkel és a hozzátartozóikkal. Ha nehéz egy szituáció, akkor még több időt kell szánni a tájékoztatásra, hogy mindenki láthassa: ugyanúgy történik minden, mintha Németországban vagy Svédországban lennénk. Csak sokkal szegényebb feltételek közt, de ugyanazzal a tudással és lelkesedéssel – mondja.

A nőgyógyásznak nagy megtiszteltetést jelent a cím, amelyet a vaol.hu látogatói szavaztak meg neki, hiszen elmondása szerint nagyon sok erre érdemes orvos tevékenykedik a megyében.

– A cím egyfajta megerősítés, hogy az út, ahogy a szakmát hónapról hónapra gyakoroljuk, megközelíti az olvasók elvárásait – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!