Hírek

2015.06.23. 13:39

Az ázsiai tigrisszúnyogokat figyelik Szentgotthárd környékén

Körkép – Egyre inkább elterjednek Európában a tigrisszúnyogok – Magyarországon is. Az Ázsiában őshonos rovar a meleg, párás helyeken érzi jól magát. Júliustól az országhatár mentén figyelik a rovarokat – Vas megyében is.

Bakos Ágnes

Hazánkban is egyre több van a tigriscsíkokról elnevezett szúnyogból. Július első napjaiban kerülnek ki a csapdák, azt vizsgálja az Országos Epidemiológiai Központ, hogy még mindig behurcolt egyedekről van-e szó, vagy már megtelepedett, és élőhelye van hazánkban a tigrisszúnyognak – mondta dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos.

Az eredeti nevén napszúnyog több veszélyes trópusi-szubtrópusi betegséget is terjeszt, ilyenek például a nyugat-nílusi vírus, sárgaláz vírus, St. Louis encephalitis, dengue-láz, és Chikungunya-láz.

- Tíz évvel ezelőtt még csak egy-két magas lázzal járó, trópusi jellegű megbetegedést jegyeztek fel Magyarországon, mára már tízes nagyságrendben fordulnak elő, ezért van szükség a megfigyelésre – mondta el a tisztifőorvos.

Hogyan kerül hazánkba a tigrisszúnyog? Például gumiabroncsokban, főleg a nagyobb kerekeken, mint a kamionoké. A szúnyogok petéket raktak a gumiabroncsok belsejében felgyülemlő esővízbe – a peték könnyen átvészelik az utazást. Éppen ezért állítják fel a csapdákat a határátkelők közelében, Vas megyében a Szentgotthárd környéki erdőkben.

A gumiabroncsokon kívül szerencsebambuszokban is érkezhet az ázsiai rovar: a dísznövény iszapja kiváló fejlődési lehetőséget biztosít a petéknek.

Az, hogy a tigrisszúnyog nem őshonos hazánkban, még nem probléma. Baj akkor van, ha betegséget hordoz és úgy „utazik” a rovar.

Szeptember végéig biztosan figyelik a szakemberek a Szentgotthárd környéki szúnyogcsapdát, ahogy a többit is az országban, a vizsgálati eredményekre utána számíthatunk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!