Hírek

2015.06.17. 10:24

Meteorológiai szonda esett le Dozmaton - Az égi utas Ausztriából érkezett

Április végén Imre Márk dozmati fiatalember kereste meg a Gothard Csillagászati Egyesületet, mivel otthonuk kertjében reggelre egy piros ejtőernyővel ellátott kis szondát talált. Mivel úgy vélte, hogy az égből érkezett a „különös vendég”, legjobbnak látta, hogy az égbolttal foglalkozó egyesületet keresi meg vele.

Budai Dávid

Mitre Zoltán egyesületi titkár elmondta, hogy a fiatalember által behozott szonda meteorológiai célokat szolgál, bár tény, hogy csillagászok is használnak ilyesmi szondákat, hiszen a felsőlégkörben a Napból és világűrből érkező sugárzás észlelésére sokkal jobbak a lehetőségek. A szondák az őket szállító hidrogénnel vagy héliummal töltött ballonnal nagyjából 35 km magasságig emelkednek, ahol ez utóbbi az alacsony légnyomás miatt szétpukkan.

Az internetet böngészve láthatjuk, hogy Amerika után itthon is egyre elterjedtebb műkedvelő csillagász és meteorológus körökben kamerák, szenzorok ballonos felengedése, azonban mint megtudtuk, a visszazuhanásból eredő felelősség kockázata hazánkban azért megköveteli az olyan ejtőernyő használatát, mint a dozmati szondáé. Az egyesületi titkár hozzátette: amerikai mintára egyesületük már több, mint öt évvel ezelőtt elkészült egy ejtőernyős szondafelbocsátás tervével, azonban a kísérlet elmaradt.

Balra Imre Márk, a szonda megtalálója látható, jobbra Mitre Zoltán egyesületi titkár  Fotó: Kaczmarski Róbert

A dozmati meteorológiai szonda eredetével és működésével kapcsolatban Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője segített az egyesületnek. Tőle tudtuk meg, hogy a kertbe lepottyant rádiószonda mérőműszerek és rádió együttese, melyek bírják a szélsőséges körülményeket. Mivel könnyű és ejtőernyővel is ellátott, lehulláskor nem okoz kárt.

Fotók: Mitre Zoltán

Kiderült, hogy a kis piros ernyőt az osztrák meteorológiai szolgálat használja, tehát a dozmati eszközt Bécsben indították útjára. A felengedést követően a szondán található rádió a felbocsátó állomásra küldi a jeleket a légnyomásról, hőmérsékletről és légnedvességről, szélirányról, szélsebességről. Ezen adatok az időjárás-előrejelzésekben és az aktuális időjárási helyzet megítélésében segítenek.

Magyarországon Pestszentlőrincen és Szegeden van szondafelbocsájtás, 0 óra világidőkor. A világon kb. 700 szondaindító állomás van, Vas megyébe Bécs, Pozsony, Zágráb, Ljubljana, Graz irányából érkezhetnek ilyen szondák.

Pétervári Tibor hozzátette: félni egyáltalán nem kell a lepottyanó szondától, nem ártalmas, szinte minden évben volt rá példa, hogy ilyen eszközzel keresték őt meg. Kiemelte: ha esetleg bárki meteorológiai szondával találkozik a kertjében, akár megtarthatja, mint érdekességet, vagy elektromos hulladékgyűjtőbe leadhatja, mivel a jeltovábbítás a leesés idejére már megtörtént, egyéb használatra pedig alkalmatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!