Hírek

2015.06.25. 16:20

Óvoda, kutyamenhely és színház: te mit választanál? - Nyáron is gyűjtik a közösségi szolgálat óráit a diákok

Szombathely – Óvoda, kutyamenhely és színház – bárhol szívesen dolgoznak közösségi munkán a középiskolások. Ötven óra önkéntes munkát kell teljesíteni ahhoz, hogy érettségizhessen egy diák, ez 2016 januárjától érvényes, a nemzeti köznevelési törvény szerint.

Bakos Ágnes

A diákok maguk osztják be a közösségi szolgálat teljesítését, de sokan igyekeznek változatos munkákat keresni és örömüket lelik a feladatokban. Jórészt ismerősökön keresztül keresnek lehetőségeket.

Egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári- és katasztrófavédelmi, közös sport- és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel – ezek közül a területek közül választhatnak a középiskolások.

- Voltam a Gazdag Erzsi óvodában, kisgyerekekkel foglalkoztam, nem vigyázni kellett rájuk, hanem együtt játszani velük, foglalkoztatni őket, nagyon jó volt – mesélte Egyed Viktória. Még csak most lesz tizedikes, de már 23 órát összegyűjtött. Az óvodán kívül volt még a Neumann-iskolában, az alsósoknak segített kézműves foglalkozáson.

Gaál Flóra most maradt ki kilencedikből, szeretne több izgalmas munkát találni: állatmenhelyen és színházban is kipróbálná magát.

- Még nem voltam közösségi munkán, most a hétvégén kezdem, a TIT-nél, nyelvvizsgán leszek folyosófelügyelő – mondta Flóra.

Egyed Viktória, Gaál Flóra , Simon Zoltán Péter Fotó: Unger Tamás

A Vas Megyei Tudomány Ismeretterjesztő Egyesületnél ügyfélszolgálati munkát is kaptak középiskolások.

- Lehet, hogy csak nekünk volt eddig szerencsénk, de rendkívül értelmes gyerekek jöttek és sokkal értékesebb ez a munka, mint azt először gondoltuk volna – mondta Simon Zoltán Péter. A Vasi TIT igazgatója szerint érdemes szervezeti szinten számolni a diákokkal és tervezni a munkájukkal. Vagyis, nem csak helyet adni nekik, hanem beépíteni a TIT munkájába azt, amit el tudnak végezni a középiskolások.

Flóra és Viktória is szeretné még a nyári szünetben összegyűjteni a szükséges ötven óra közösségi munkát, azért, hogy ne tanév közben kelljen, és csak erre tudjanak koncentrálni a nyáron.

Az elvégzett munkával lehet pályázni: a Közösségi Szolgálat portálon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kiírására jelentkezhetnek diákok és pedagógusok. A feladat: bemutatni a közösségi munkát, filmmel vagy fotókkal. A felhívás célja, hogy a szülők és a fiatalabb diákok is megismerhessék a közösségi szolgálat lényegét és azt, hogy élmény is lehet a feladat teljesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!