Hírek

2015.07.21. 15:13

Illés, a nagy próféta

Nemrég ünnepeltük a Kármel-hegyi Boldogasszonyt. A Kármel-hegy fontos szerepet töltött be a választott nép életében.

Az Ószövetség nagy prófétája, Illés itt védelmezte a hit tisztaságát, amikor a választott népet visszavezette az igaz Isten útjára, fejti ki Stróber László zalaegerszegi apátplébános.

Ady Endre istenes verskötetének címe: Illés szekerén. Ezt írja Ady: „Az Úr Illésként elviszi mind, Kiket nagyon sújt és szeret; tüzes, gyors szíveket ad nekik, ezek a tüzes szekerek."

Stróber László atya

Az előfutár ő – olvassuk a Szentírás-magyarázatokban. Titokzatosan elragadja az Úr Illés prófétát, hogy a végső visszatérésben újra megjelenjen. Malakiás próféta könyvében olvassuk: „Ime, én elküldöm majd nektek Illés prófétát, mielőtt eljönne az Úrnak nagy és rettenetes napja; ez lesz az Isten által megállapított végső határidő".

Jakab apostol arról ír, hogy a próféta Illés közbenjárása a hozzánk hasonló ember imádsága, az igazságosság imájának példaképe: „Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Igen hathatós az igaz ember buzgó könyörgése, Illés hozzánk hasonlóan esendő ember volt, de esedezve imádkozott" (Jak.5, 16-17).

Amikor Illés a hegyen Jézussal társalkodik, aki színében elváltozott, példáját adja annak, amit a hagyomány így fogalmaz meg: bensőséges kapcsolat Istennel. Ady is közel járt a bensőséges világhoz: akiket sújt és szeret az Úr, mind elragadja. A szív tüze ez a szekér, amelyből minden korban van elegendő.

Igen, nehéz tüzeken kell az embernek sokszor átlépkednie, de fájdalmát is felajánlja engesztelésül Istennek. Paul Claudel, a nagy francia költő írja: „Menj, ne félj! Őrizd meg szívedet, emeld fel arcodat!".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!