Hírek

2015.07.22. 12:49

Miért tettek ki sárga zsákokat az utcára Herényben és Kámonban?

Szombathely – Bővült a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtés a megyeszékhelyen.

Bakos Ágnes

Júliustól már a herényi és a kámoni városrészekről, valamint a Minerva és a Stromfeld lakótelepeken a családi házaktól is elviszi a SZOMHULL a válogatott hulladékot. A szelektív hulladékgyűjtést Magyarországon 2015. január elsejétől törvény írja elő.

Szerdán a 11-es Huszár úton, az Alsóőr utcától Kőszeg fele kezdték a gyűjtést a SZOMHULL munkatársai. Összesen 43 utcát jártak be a hulladékgyűjtő autóval.

A lakók előre megkapták a szelektív gyűjtéshez szükséges zsákokat, és a szórólapokat arról, mit tehetnek bele. A sárga zsákokba papír- és fémhulladékok, italos kartondobozok, valamint műanyag palackok kerültek. Az újrahasznosítható hulladékkal töltött zsákokat kitették a házak elé, innen gyűjtötte be a kukásautó.

A menetrend ugyanaz, mint a lomtalanításnál: reggel hét óráig kellett kitenni a zsákokat, akkor kezdték a begyűjtést.

A lomtalanításhoz abban is hasonlít a zsákos szelektív gyűjtés, hogy a begyűjtőautót több helyen megelőzik azok, akik a pénzzé tehető hulladékot összeszedik a zsákokból. Néhány köteg újság vagy egy zsáknyi alumínium italos doboz nem tétel, viszont negyven utcányi háztartásé már igen – annyit érdemes lehet leadni a MÉH-telepeken. A papírért kilogrammonként nyolc és húsz forint között adnak, az alumínium italos dobozt kilónként kétszáz forint körül veszik át, de több szupermarketben vannak gyűjtőhelyek, ahol kettő forintot adnak dobozonként. Itt nem készpénzt, hanem helyben levásárolható nyugtát érnek a kiürült alumíniumdobozok. Van, ahol a PET palackot szintén visszaváltják, általában kettesével érnek egy forintot a műanyag flakonok.

Kis mennyiségben is érdemes gyűjteni szelektíven a hulladékot, nem a visszaváltási érték, hanem elsősorban a környezetvédelem, az újrahasznosítás jegyében – ezért szedi össze a SZOMHULL is. A papírból újra papír, a fémből újra fémtárgy, műanyagból újra műanyag tárgy lesz.

Havonta járja be a kijelölt területeket a gyűjtőkocsi. Herényben, Kámonban, valamint a Minerva és a Stromfeld lakótelepek családi házas utcáiban a következő szelektív gyűjtési időpont augusztus 19-e.

A szelektív hulladékgyűjtést Magyarországon 2015. január elsejétől törvény írja elő. Szombathelyen a zsákos szelektív hulladékgyűjtés már majdnem az egész várost lefedi, a SZOMHULL egyre több területet kapcsol be a környezetbarát szelektálásba.

A szombathelyi hulladékgazdálkodási cég nemcsak a megyeszékhelyen gyűjt, hanem 49 kistelepülésen a térségben. Rendszeresítették már a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést Rumtól Gyöngyösfalun és Bejcgyertyánoson át Ikervárig és Balogunyomig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!