Hírek

2015.08.12. 14:22

Életveszélyes kandeláberekre bukkantunk a szombathelyi lakótelepeken (frissítve)

Életveszélyesek azok a villanyoszlopok, amelyeken nincsen ajtó. Több ilyet is találtunk a megyeszékhelyen.

Budai Dávid

Fél tucat balesetveszélyesnek tűnő kandeláberre bukkantunk Szombathelyen, ahol a villanyoszlopok ajtajai, vagy teljesen hiányoznak, vagy félig le vannak csúszva, úgy, hogy a vezetékek is jól látszanak. Többször is próbáltuk elérni telefonon az E-on kommunikációs osztályát, hogy tudnak-e a villanyoszlopok állapotáról, de tucatnyi próbálkozásunk sem hozott eredményt, ezért írásban tettük fel kérdéseinket. Úgy gondoltuk, amíg a válaszra várunk, biztos, ami biztos, bejelentjük személyesen is az ügyet. Jól tettük, mert mint kiderült, életveszélyesek az ajtó nélküli villanyoszlopok, éppen ezért az általunk a Joskar-Ola, KISZ és Derkovits lakótelepeken, valamint a Bartók Béla körúton és a Paragvári utcában fotózott kandelábereket, az ígéret szerint még ma kijavítják. Mint megtudtuk, életveszély esetén az E-on szakembereinek haladéktalanul ki kell szállni a helyszínre.

Két kérdés még azonban maradt. Az első mindjárt az, hogy hova tűntek az ajtók? A válasz egyszerűnek tűnik, feltehetően valamelyik méhtelepen landoltak, máskülönben kinek jutna eszébe leszerelni azokat. A másik, talán még érdekesebb kérdés, hogy ki fedte be műanyag fóliával az ajtók helyét. Megtudtuk, az E-on szakemberei a „legrosszabb esetben" is műanyag fedőlappal pótolják az ajtókat - mert sajnos előfordul, hogy éppen nincs az adott kandeláberhez ajtó -, azonban ezeket minden esetben megfelelően rögzítik. Már csak azért sem megfelelő a fóliás megoldás, mert ha víz folyik a vezetékekbe, az a zárlat miatt berobbanhat. A második kérdés tehát egyelőre rejtély, mert az nehezen elképzelhető, hogy aki lelop egy ajtót, az mindjárt le is fóliázza azt.

Amennyiben ön is találkozik hiányos fedelű villanyoszloppal, haladéktalanul jelentse be az áramszolgáltatónál.

Mi csak pár megrongált kandeláberbe botlottunk Szombathelyen, pedig számuk közelíti a százat

Csaknem száz villanyoszlop megrongálásáról van tudomása az E.ON-nak. Nem gyártanak már ajtókat a szombathelyi villanyoszlopokra.

Időközben megérkezett az E.ON Hungária Zrt. válasza. A sérült burkolatú kandeláberekkel kapcsolatban Varga Ivett elmondta, Szombathelyen az utóbbi időben több rongálási esettel is szembesült társaságuk. A károkozók kitekerik a kandeláberekből a biztosítékot, megrongálják a szerelvénylapokat, ellopják a fém kandeláberajtókat – amivel az anyagi kár mellett, komoly balesetveszélyt is előidéznek. Megtudtuk, munkatársaik folyamatosan javítják a hibákat. A szakemberek először azonnal megszüntetik a közvetlen veszélyt a hiányzó ajtók helyének műanyag szalaggal történő betekerésével. Sajnos a vandálok időnként ezeket is leszaggatják, akár még az adott napon. A végleges javítást követően pedig esetenként előfordul az is, hogy újabb rongálás miatt kezdhetik előröl a javításokat.

Varga Ivettől megtudtuk, a nagyszámú rongálási eset miatt, és mivel eddigi beszállítójuk a kandeláberajtók gyártását megszüntette, átmenetileg megnőtt az ideiglenes megoldással ellátott megrongált kandeláberek száma, de néhány héten belül ezeket várhatóan végleges megoldással pótolni, javítani fogják. Jelenleg csaknem száz rongálási esetről van tudomása az E-ON-nak. A társaság ezúton is kéri ügyfeleit, hogy amennyiben ilyen jellegű rongálásokat tapasztalnak, jelezzék azt ügyfélszolgálatuk felé a: 06-80-20-50-20-as, hibabejelentésre fenntartott telefonszámon, hogy a szükséges javításokat mielőbb elvégezhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!