Hírek

2015.08.06. 14:39

Jobb, ha felkészülünk a tartós kánikulára

Szombathely – Szerda óta érvényes az idei nyár negyedik hőségriasztása. Párásabb a levegő, mint a júliusi kánikulában, így megterhelőbb a meleg. Meghosszabbította kedd éjfélig és harmadfokúra emelte az országos tisztifőorvos a hőségriasztást, ami Vas megyére is érvényes. A csütörtök már a harmadik hőségnap Szombathelyen.

Bakos Ágnes

– Nem átlagos a hőség augusztus elején, de öt-hat hőségnap még belefér az utolsó nyári hónapba – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Rámutatott, hogy kimerítőbb a mostani hőséghullám, mint a júliusi volt, ugyanis magasabb a páratartalom: nyolc százalékos volt akkor, csütörtökön 37 százalék. A növények közül a szőlőnek tesz jót ez a kánikula, a szeptemberi eső vagy egy jégverés jelenthet veszélyt, egyébként kiemelkedő termést érlel a ragyogó augusztusi napsütés. Csapadékra most ne számítsunk: egész éves tendencia, hogy minden hónap száraz idővel kezdődik, majd a hónap második felében esik eső Szombathelyen. Délre és keletre ígér csapadékot az előrejelzés a napokban.

Tartós kánikulára kell készülni, a szombathelyi önkormányzat felhívása emlékeztet: a kitikkadt járókelők ivókutakat találnak Szombathely Fő terén, a Gyöngyösparti sétányon és a Gayer parkban is. Lehetne rosszabb, még erősebb, még megterhelőbb a hőség: Pétervári Tibor a két évvel ezelőtti augusztusra emlékeztet, amikor 8-án 39,7 °C volt Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!